Митрополит Волоколамський Іларіон

Деякі заповіді в контексті християнської Церкви втратили свою значимість.

Про це сказав голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон в інтерв'ю, розміщеному на patriarchia.ru.

"Наприклад, заповідь про обрізання. Цей іудейський звичай був скасований ще в першому поколінні християнської Церкви. Також була переосмислена заповідь про дотримання суботи. На цю тему було дуже багато суперечок в Іісуса Христа з фарисеями - ці суперечки відображені на сторінках усіх чотирьох Євангелій. А в християнській Церкві день, який присвячується Богу, є не субота, а неділя, в пам'ять про те, що саме в цей день воскрес Іісус Христос", - зазначив спікер Церкви.

Відео дня

У той же час владика Іларіон зазначив, що десять заповідей закону Моїсеєва зберігають свою значущість.

"Перш за все, треба сказати про десять заповідей закону Моїсеєва. Ці заповіді в своїй основі продовжують зберігати значимість для християнина. Невипадково вони регулярно включаються в катехизи Православної Церкви. Перша заповідь говорить про те, що треба шанувати тільки Бога і не поклонятися неправдивим Богам. Є і інші заповіді, як, наприклад, не вбий, не вкради, не побажай дружини ближнього твого або майна ближнього твого, не свідчи неправдиво, не чини перелюбу. Всі ці заповіді зберігають свою значимість", - нагадав митрополит Іларіон.