Патріарх Кирило розповів про гріх любоначалія / foto.patriarchia.ru

Якщо неробство і нудьга - це вади, які руйнують особистість людини, то любоначаліє, або владолюбство, не тільки шкодить духовному життю самого грішника, але і згубно впливає на оточуючих його людей.

Про це Патріарх Московський і всієї Русі Кирил сказав віруючим після першої у цьому році Літургії Передосвячених Дарів, повідомляє прес-служба Патріарха.

«Той, хто досягає влади, навіть самої незначної, нерідко насолоджується нею. А насолода владою - це не просто емоційні переживання, не просто усвідомлення своєї переваги, але дуже часто ще і дії, спрямовані проти підлеглих», - сказав Патріарх.

Відео дня

Патріарх Кирил нагадав про те, що Старий Заповіт вчить того, чим є людська влада.

«Бог - начальник світу, Який володіє абсолютною владою над усім творінням. Стало бути, всяка людська влада несумісна з Божественною владою - це лише незначне відображення того, що можна собі уявити про Божественну владу. Але уявити масштаби цієї сили і влади ми нездатні, бо не знаємо, що є Бог. Ми знаємо тільки те, що Бог Сам про Себе сказав нам, але це не означає, що Він сказав про Себе все. У цій Божественній таємниці ховається сенс Його влади над усім всесвітом, над усім космосом, над усім творінням видимим і невидимим», - сказав Патріарх Кирил.

«Старий Завіт дає нам чітке розуміння того, що все - від Бога, у тому числі влада людська. Це накладає дуже велику відповідальність на носіїв влади - моральну і навіть духовну. Якщо ж влада втрачає духовну відповідальність, відповідальність перед Богом, то відбувається її девальвація, втрата її авторитету», - сказав Патріарх Кирил.

За його словами, владолюбство стосується не тільки сильних світу цього, але й кожної людини, яка займає певне положення в суспільстві або сім'ї.

«Коли ми говоримо про владолюбство, мова, звичайно, йде не тільки про тих, хто має владу політичну, державну, судову, військову, релігійну. Ми говоримо і про самих себе, оскільки людське суспільство складається з безлічі груп, починаючи з сім'ї, адже в родині теж є глава, що володіє владою. Влада може бути і в невеликих колективах, коли в однієї людини більше авторитету і відповідальності, ніж у інших», - сказав Патріарх.

При цьому не сама влада, дана нам Богом, є гріховною, а - гріховна пристрасть до влади, яка принижує інших людей, пояснив Патріарх.

«Ніколи, ні за яких обставин, виконуючи свої обов'язки відносно до інших людей, ми не повинні насолоджуватися, тішити себе, розвивати у собі хіть влади. Не влада гріховна сама по собі, але бажання влади, насолода нею є тяжким гріхом перед Богом і завжди приносить горе. Тому виконання обов'язків повинно поєднуватися з глибоким смиренням і розумінням того, що Бог є джерело влади над людьми», - сказав Патріарх Кирил.