Намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло / lavra.ua

Піст — це утримання не тільки в їжі, піст — це утримання розуму, очей, мови, думок.

Про це нагадав намісник Святої Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел у проповіді в перший день Святої Чотиридесятниці, 19 лютого, повідомляється на сайті обителі.

«Після гріхопадіння людина прийшла в страх і трепет, — сказав владика Павел, — але Господь Многомилостивий, і Він не знехтував утробою Діви, прийняв на Себе людську природу і дав нам все необхідне для нашого спасіння».

Відео дня

Христос Спаситель в Євангелії прямо вказує, що піст і молитва — єдине, що здатне допомогти людині у боротьбі проти духів злоби піднебесної, нагадав архієрей.

«Піст повертає людину до Раю, піст преображає. людину, постом людина здатна відігнати від себе того лукавого, через зваблення якого Адам і Єва втратили блаженство в раю. Піст — це помірність не тільки в їжі, піст — це помірність розуму, очей, мови, думок. І коли людина привчає себе до помірності, привчає себе до послуху, то тоді людині стає легко на душі. Стає легко від того, що людина перестає помічати і бачити чужі гріхи, чужі пороки, недоліки свого ближнього», — сказав намісник лаври.

«Давайте ж, дорогі брати і сестри, призвемо в своїх молитвах сьогодні Пречисту Божу Матір, щоб Вона ублагала Свого Сина, Бога і Людину, і Він змінив праведний гнів на милість, і щоб ці дні, які ми проводимо у молитві, були для нас спасительні, покірливі, щоб ми усвідомили свою гріховність і зрозуміли, що у всіх наших гріхах винні ми самі. Постараємося виправитися, відчути в повній мірі радість молитви, прославити Отця і Сина і Святого Духа, щоб усім нам стати спадкоємцями тихої пристані Царства Небесного!» — закликав митрополит Павел.