/ foto.patriarchia.ru

Причиною зневіри є слабка віра і відсутність надії, тому впоратися зі смутком без віри і надії неможливо.

Про це сказав Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, звертаючись до пастви у вівторок першої седмиці Великого посту, повідомляє прес-служба Патріарха.

"Невипадково святий Єфрем в молитві, яку ми так часто повторюємо під час великопісних богослужінь, просить Господа позбавити нас від зневіри. Тому що дуже часто своїх сил не вистачає, і лише сила Божа здатна визволити нас з тяжкого полону, вражає нашу свідомість, сковує нашу волю і затьмарює наші почуття", - сказав Патріарх Кирил.

Відео дня

Також він нагадав про те, що в молитві преподобного Єфрема Сиріна ми просимо Господа позбавити від нудьги.

"Два пороку, два гріха стоять в цій молитві разом - так само, як у житті. Святий Ісаак Сирін, який жив у VII столітті і залишив після себе чудові творіння, каже, що неробство породжує зневіру, так само як і суєтні бесіди, і надмірна обжерливість", - наголосив Предстоятель Церкви.

За його словами, в основі цього гріха - брак віри.

"Що відбувається з нудьгующою людиною? Вона не бачить виходу з ситуації, вона втрачає надію. Легко зрозуміти, коли це відбувається з людьми нерелігійними, адже невіруючий все пов'язує зі збігом обставин, зі своїми особистими зусиллями або зусиллями інших людей, і нерідко усвідомлює їхню недостатність для подолання зневіри. Але віруючій людині дано знати, що наше життя в руках Божих, і якщо ми не знаходимо в собі сили вийти зі стану зневіри, то це свідчить про слабкість нашої віри", - зазначив Патріарх.

Також Предстоятель відзначив, що "гріх зневіри небезпечний ще і тим, що руйнує не тільки саму зболену людину, але і несе в собі негативну енергію".

"Кожен на досвіді знає, до яких сумних наслідків веде спілкування з тим, хто впав у відчай, тому що його духовна негативна енергія вражає і оточуючих", - підсумував Патріарх Кирил.