Патріарх зазначив, що неробство веде людину до духовної порожнечі / foto.patriarchia.ru

У перший день Великого посту після читання Великого покаянного канону Патріарх Кирил звернувся у своїй проповіді до численної пастви Православної Церкви.

Патріарх зазначив, що під час Великої Чотиридесятниці християнам особливо важливо докладати духовні зусилля для роботи над собою і відмовитися від дозвільного проведення часу, повідомляє patriarchia.ru.

Патріарх застеріг вірян від нейтрального ставлення до неробства, оскільки воно веде до згубноъ для душі людини ліні.

Відео дня

«Іноді нам здається, що порожнє проведення часу нейтральне з моральної і духовної точки зору. Але це зовсім не так. Неробство — це не вільний час, час відпочинку, а час порожній, нічим не заповнений. Святитель Іоанн Золотоуст виголосив чудові слова: на пустому полі виростає стара трава. І це дійсно так. Кожен, хто бачив непахане і незасіяне поле, знає, що воно заростає бур'янами, і потрібна значна робота, щоб позбутися від них, підготувати грунт і засіяти його насінням, яке принесе плід», - сказав Святіший владика.

Патріарх також пояснює, що лінь і неробство губить людську волю, за допомогою якої людина покликана здійснювати духовні подвиги.

«Повної, абсолютної порожнечі не буває. Навіть той, хто докладає великі зусилля, щоб перебувати у неробстві, не звільняє своє серце від усього, що в ньому є, і від тих факторів, які на нього впливають. Але неробство губить людину, бо до неробства призводить лінь, а лінь — це особливо небезпечний стан людської волі», - сказав Патріарх Кирил.

При цьому він зазначив, що неробство веде людину до духовної порожнечі, через яку розпадаються сім'ї і виникають проблеми з навколишнім світом.

«Люди, які вдаються до неробства, послаблюють себе внутрішньо, стають мало на що придатними. Дуже часто шлюби розпадаються від того, що в особистому житті у когось порожньо і марно. Людина, що перебуває у бездіяльності, втрачає можливість впливати на оточуючих, творити добро, робити корисні справи, звертатися до інших із добрими словами. Ледарство є духовним паралічем», - пояснив Святіший владика.

Проблема боротьби з ледарством особливо важлива для сучасної людини, яку нові технології звільняють від фізичної праці. Тому потрібно прагнути максимально вільний час приділяти звершенню духовно корисних справ і подвигів, зазначив Патріарх.

«Простір неробства катастрофічно розширюється. З одного боку, досягнення у науці, техніці, технологіях вивільняють для людини додатковий час, але він дуже часто поглинається ледарством, порожнечею. Небезпечніше за все неробство для духовного життя людини. Якщо є вільний час, його треба використати з користю для себе і для ближніх, адже вільний час — це дар Божий, який треба наповнювати корисним змістом. І нехай допоможе нам Господь провести дні Святої Чотиридесятниці таким чином, щоб захистити себе від тяжкого духовного стану, іменованого неробством», - сказав Патріарх Кирил.