Вечірня з чином прощення в Храмі Христа Спасителя /

Піст — це час, який дається нам для того, щоб ми, приклавши всі можливі зусилля, з упованням на Божу допомогу здійснили щось, що могло б змінити наше життя на краще.

Про це сказав Патріарх Московський і всієї Русі Кирил після чину прощення в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві, повідомляє прес-служба Патріарха.

"Прагнення стати краще закладено в природу людини, але нерідко життєві обставини або помилкові цінності відволікають нас від вирішення головного завдання — бути краще. Сама думка про вдосконалення закладена Господом в людську природу. Справжнє формування особистості — це завжди результат внутрішньої роботи над самим собою, і, напевно, в цьому прагненні до кращого головним виміром є духовний вимір. Великий піст дає нам змогу зробити реальний крок на цьому шляху — на шляху до того, щоб стати краще", - сказав Патріарх Кирил.

Відео дня

"Під час Великого посту православні християни частіше відвідують храм, причащаються Святих Христових Таїн, сповідують свої гріхи. Але найважливіше, що має відбуватися під час Великого посту, — це те, щоб свідомість наша частіше зверталася до Бога. Не тільки в той момент, коли ми молимося або відвідуємо храм, але і протягом дня ми повинні контролювати свій духовний стан. Ми повинні контролювати свої думки, свої почуття, і якщо виробиться такий навик самоконтролю, то це буде дуже суттєвим зрушенням у нашому внутрішньому духовному житті. Ми дійсно опануємо якимось інструментом впливу на самих себе, який допоможе нам виправити наше життя", - зазначив Предстоятель.

"Великий піст дає нам всі можливості пройти цим благодатним шляхом. І молитва, і утримання від скоромної їжі, і відвідування храму, і справи милосердя, які необхідно особливо здійснювати в дні Великого посту, — все це допомагає людині зробити важливий крок на шляху до Бога. І ось сьогодні ми повинні зробити те, що зцілює конфлікти, що лікує хвороби в людських відносинах. І немає ніякого іншого засобу, крім як попросити вибачення у тих, кого ми скривдили, і пробачити тих, хто нас образив... Напевно, без прощення світ би вже не існував", - підсумував Патріарх Кирил.