Центр інформації УПЦ

У 29-ту річницю виведення військ з Афганістану і день свята Стрітення Господнього, 15 лютого, у столичному Свято-Воскресенському храмі пам'яті загиблих і ветеранів Афганістану відбулося богослужіння за всіма спочилим під час афганської війни.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, традиційно до Афганського храму у день пам’яті ветеранів-афганців прийшли рідні та бойові товариші загиблих.

У храмі молилися члени українського Союзу ветеранів Афганістану, рідні та близькі загиблих. Відразу після закінчення Божественної літургії духовенство та віруючі вийшли до пам'ятника воїнам-афганцям, де відбулася панахида та урочисте покладання квітів. 

Відео дня

«Сьогодні ми відзначаємо свято Стрітення. Але 29 років тому відбулася ще одна важлива зустріч - зустріч багатьох людей, які вийшли з війни і повернулися до мирного неба. І цей храм відкритий для того, щоб тут знаходили заспокоєння серця матері, діти яких загинули, серця ветеранів Афганістану», - розповів настоятель храму, протоієрей Сергій Ющик . 

Також настоятель зазначив, що кожного року кількість загиблих афганців, за якими звершується панахида у храмі, збільшується. Адже багато з ветеранів Афганської війни поклали своє життя у війні, що відбувається на сході держави. 

«У нашому храмі сьогодні звершуються особливі молитви. Тому що більше 300 афганців вже поклали своє життя, захищаючи цілісність нашої держави. І ми з особливою шаною згадуємо одного з активних прихожан нашого храму, Олега Івановича, посмертно Героя України, який багато доклав своїх зусиль для того, щоб цей храм існував, щоб у ньому молилися, щоб у ньому звершувалися наші соціальні проекти»,- зазначив отець Сергій.

У свою чергу голова української Спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький зазначив, що усі ветерани сьогодні прагнуть, аби в Україні з’явилося нове свято, приурочене до закінчення війни на сході.

«Ми всі сили прикладаємо для того, щоб допомогти нашим хлопцям, які зараз в окопах на фронті, але і до того, щоб разом із Церквою повернути додому військовополонених. Зараз соромляться говорити про те, що у нас більше, ніж 1,5 тисячі безвісти зниклих. І ми якраз разом з УПЦ займаємося вирішенням цієї проблеми. І ми віруємо, що Бог змилується і пошле на нашу землю мир і благоденствіє», - сказав голова спілки афганців. 

Заступник голови київської міської спілки ветеранів Афганістану Артур Дерев’янко нагадав, що в Афганській війні взяли участь близько 160 тисяч українців, більше 2,5 тисяч з яких загнуло, а ще багато і досі вважаються зниклими безвісти. Також афганець розповів, як радянські солдати у найнебезпечніші моменти потай молилися Богові. 

«Ми виховувалися у світі атеїзму, і у шкільні роки не сильно вірили. Але на війні, коли бачили, як смерть обходить нас стороною, ми всі зверталися до Бога, навіть потайки. Сьогодні ми вже відкрито ходимо до Церкви, у нас досить тісні стосунки і Церква нам допомагає. Крім того, ми долучаємо до Церкви членів наших родин, своїх товаришів, а також хлопців-учасників АТО, які воюють на сході. Адже цей храм є місцем молитви не лише для ветеранів-афганців, а й для всіх військових українців», - розповів Артур Дерев’янко.

Пам'ять загиблих воїнів-афганців сьогодні вшановують по всій Україні, а в усіх храмах Української Православної Церкви моляться за душі воїнів, які не повернулися з полів Афганістану, померли від поранень після війни, або агинули у зоні АТО.