На Донбас приїхало багато чужих священиків, серед них багато «заборонених у служінні або позбавлених сану, а то й просто ряжених».

Про це розповів журналістам Західної Європи та США заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич під час зустрічі, яка відбулася 22 жовтня в Києво-Печерській Лавр, повідомляє сайт ВЗЦЗ УПЦ.

Відео дня

Закордонні журналісти, які спеціалізуються на питаннях церковного та суспільного життя і представляють провідні католицькі та громадські медіа Європи та Північної Америки, проводять в Україні прес-тур. Гостей цікавить життя релігійних громад в умовах військового конфлікту, стан міжконфесійних відносин, перспективи та тенденції у релігійній сфері Україні.

У ході зустрічі журналісти поміж іншого запитали про те, чи зустрічалися серед українського духовенства на Сході прояви сепаратизму. Протоієрей Миколай Данилевич повідомив про окремі випадки, коли священики, порушивши розпорядження своїх архієреїв про невтручання у конфлікт, починали підтримувати сепаратистів. Вони за це були покарані забороною у священнослужінні, що зокрема сталося з кліриком Луганської єпархії священиком Володимиром Марецьким.

«Разом з тим, – продовжив отець Миколай, – наші східні архієреї свідчать про те, що на Донбас зараз приїхало багато чужих священиків, часто заборонених в служінні або позбавлених сану, а то й просто ряжених, тобто переодітих, зокрема з російських областей, що межують з Україною. А тому не слід одразу спішити звинувачувати все місцеве духовенство нашої Церкви, яке не полишає свої парафії і мужньо несе своє служіння в умовах війни».

Далі було розказано про соціальну діяльність Церкви, зокрема про збір та доставку гуманітарної допомоги до зони військового конфлікту. Була також відзначена важливість надання допомоги не лише армії, але й мирному населенню Донбасу. Адже лише таким чином, на думку представника ВЗЦЗ УПЦ, можна утримати людей цих регіонів в Україні, надаючи їм реальну допомогу, не залишаючи їх у біді.

На завершення зустрічі протоієрей Миколай Данилевич подарував кожному з гостей примірник «Києво-Печерського патерика» англійською мовою.