Голова Синодального інформаційного відділу Володимир Легойда прокоментував рішення, які прийняті на засіданні Священного Синоду Руської Православної Церкви 23 жовтня в Патріаршому та Синодальному духовно-адміністративному і культурному центрі м.Геленджик (Росія).

Зокрема, на Священному Синоді підвели підсумки святкування 700-річчя преподобного Сергія Радонезького - загальноцерковні і місцеві заходи відбувалися протягом усього року, а головні урочистості відбулися в Троїце-Сергієвій Лаврі 17-18 липня.

«Розмах святкувань, що відбулися, відповідає ролі Ігумена Землі Руської в нашому житті: преподобний Сергій - не тільки святий Церкви, але й ключова постать у вітчизняній історії. Відбувся ювілей - привід пам'ятати про преподобного кожен день, а не тільки по пам'ятних датах», - підкреслив В.Легойда.

Відео дня

Голова СІНФО повідомив, що рішенням Священного Синоду визначені дати Архієрейської наради і пленуму Міжсоборної присутності, намічені на січень-лютий 2015 року. При цьому Легойда зазначив, що майбутня нарада, на відміну від Архієрейського Собору, володіє обмеженим, порівняно з Собором, мандатом.

«В цілях підвищення ефективності роботи Міжсоборної присутності була проведена передбачена Положенням про Міжсоборову присутность ротація складу членів комісій, що дозволить підключити до загальноцерковної дискусії нових людей», - зазначив В.Легойда.

Також, за словами голови Синодального інформаційного відділу, Священний Синод схвалив роботу VI Міжнародного фестивалю православних ЗМІ «Віра і Слово», організованого Синодальним інформаційним відділом, що відбувся 23-25 вересня.

«У журналі засідання Священного Синоду наголошено на важливості подальшої роботи щодо проведення курсів підвищення кваліфікації, які організовує Синодальний інформаційний відділ для співробітників єпархіальних інформаційних відділів на постійній основі у період між фестивалями», - підкреслив він.

Представник Церкви повідомив, що Священний Синод обговорив підсумки  зборів ігуменів та ігумень монастирів Руської Православної Церкви - першого в новітній історії заходи подібного роду, організованого Синодальним відділом по монастирях і чернецтва 8-9 жовтня в Троїце-Сергієвій лаврі.

Легойда зазначив, що Збори ігуменів та ігумень проводилися в рамках святкування 700-річчя преподобного і привів слова Патріарха Кирила, які підкреслюють значення Зборів: "Спільна молитва всіх ігуменів та ігумень - це вже подія особливого історичного значення, а якщо згадати, що за кожним з вас цілі дружини іночествуючих, то можна сказати, що сьогодні всі ченці нашої Церкви присутні в "Великий келії преподобного Сергія"".

Крім того, в журналах засідань Священного Синоду відзначена робота з підготовки до майбутнього Всеправославного собору, який, як очікується, відбудеться навесні 2016 року, і збере Предстоятелів усіх Помісних Православних Церков.

Представник Церкви повідомив, що Священним Синодом прийнято рішення про утворення нових єпархій в Білорусі, а також у Вологодській області. «Це є продовженням церковно-адміністративної реформи, що проходить на всій канонічній території Руської Православної Церкви», - сказав Легойда.