1

У виставкових залах музею «Будинку митрополита» Національного заповідника «Софія Київська» у грудні буде відкрито виставку «Хрестом та шаблею: митрополит Київський Петро Могила (1597-1647)».

Як повідомили "УНІАН-Релігії" у прес-службі заповідника, виставку буде відкрито в рамках святкування 80-ї річниці заснування Національного заповідника «Софія Київська».

Проект присвячено видатному церковному, політичному та культурному діячу, архімандриту Києво-Печерського монастиря, митрополиту Київському, Галицькому та всієї Русі (з 1633 року), екзарху Константинопольського патріарха Петру Могилі.

Відео дня

В експозиції будуть представлені портрети Митрополита Петра та представників молдавського боярського роду Могил; експонати, що розкривають найбільш таємничий період життя майбутнього просвітника – його молодість, здобуття освіти та службу у коронному війську Речі Посполитої, під час якої він прийняв участь у Хотинській війні 1620-1621 рр.

Часи перебування Петра Могили на київській архієрейській кафедрі планується представити найбільш знаковими виданнями часів Петра Могили, за допомогою яких було впорядковане церковне життя на українських землях, іконами пер. пол. XVII ст. Митрополит Петро Могила уславився як людина, що повернула «з темряви підземної» давньоруські святині (Десятинну церкву, Софійський собор, храм Спаса на Берестові, Трьохсвятительську церкву, Михайлівську церкву у Видубецькому монастирі). Ряд експонатів на виставці продемонструє цей напрямок діяльності видатного архіпастиря.

Організація міжмузейного проекту, відбувається спільними зусиллями Національного заповідника «Софія Київська», Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Національного музею історії України, Національного художнього музею, Національної бібліотеки України імені В. Вернадського та Центрального державного історичного архіву України у м. Київ.