нрн

5 грудня, у 431-ю річницю смерті першого книгопечатника Івана Федорова, його останки перепоховають в Онуфріївському монастирі Львова.

Іван Федоров помер 5 грудня 1583 року і був похований біля місцевої православної церкви, в службових приміщеннях якої розташовувалася друкарня. У другій половині XVIII століття Федоров був перепохований у вівтаря, а потім - в ніші стіни церкви. До такого висновку прийшли археологи, що проводили розкопки в 1975 році перед відкриттям музею першодрукаря в одному з приміщень храму.

Тоді ж з'ясувалося, що поруч із чоловіком приблизно 70 років (саме в такому віці помер Іван Федоров) похований ще один - 25-річний. Це практично повністю збігалося зі свідченнями священиків про те, що тут же знайшов упокоєння син першодрукаря Іван, який загинув через рік після смерті батька.

Відео дня

Виявлені останки пролежали в залізних ящиках до 1990 року, коли музей був переведений в нову будівлю. Тут і зберігалися знахідки в сейфі. Про них згадали через 15 років, коли до Львова приїхали старший науковий співробітник музею антропології Московського держуніверситету Денис Пежемський і науковий співробітник Інституту археології Академії наук України Ганна Козак.

Вони визначили, що в сейфі зберігаються останки чотирьох осіб - двох чоловіків, жінки 25-30 років і дитини. Найімовірніше, поруч з батьком і сином трохи пізніше були поховані невістка Івана Федорова і його онук.

"Правмір"