Фото: Информационный отдел Одесской епархии УПЦ.

Сповідницький шлях до Христа преподобного Кукші Одеського має стати для кожного прикладом того, як навіть в умовах страшних гонінь на Церкву не озлобитися, а зберегти у своїй душі мир і любов до Бога і ближнього. Про це сказав Митрополит Київський і всієї України Онуфрій у своїй проповіді в Одесі, в день 20-річчя прославлення святого.

За словами Митрополита Онуфрія, це дуже актуально зараз, «коли нашу країну захлеснули хвилі злості, агресії, нетерпимості до інших людей, які відрізняються іншим баченням стану справ у державі».

«Які б труднощі і випробування нас не чекали, ми не повинні лякатися, а вірити Богу... і не впускати у свої душі озлоблення, засудження, ворожнечу і ненависть, що здатні погубити не тільки саму людину, але і зруйнувати сім'ї, міста і села, розділити країну на непримиренних противників. А цього не має бути у нас, православних християн», - сказав Блаженніший.

Відео дня

"Поява ворожнечі, агресії в душі, злого і нетерпимого ставлення до інших, засудження за те чи інше слово, яке нам не подобається, що говорить про впадіння у гріх, і тоді ми перестаємо бути дітьми Божими", - зазначив він.

«Нам не слід забувати, що першим в Царство Небесне увійшов через щире покаяння розбійник. І, якщо Господь не засудив, а простив його, то і ми не повинні нікого засуджувати, навіть тих, хто здається нам розбійником», - сказав Предстоятель УПЦ.

За словами Блаженнішого, гріх «відлучає нас від Бога, розділяє нас один від одного в цьому житті». Зло, нетерпимість, гординя і марнославство ведуть до тяжких конфліктів між людьми, різними частинами суспільства.

«Часом жорстокість людських сердець призводить до того, що в руки береться зброя, відбуваються вбивства, починаються кровопролитні війни: брат вбиває брата, батько сина, син - батька. Хіба заради цього Господь нас привів у цей світ, щоб ми його окропили кров'ю своїх же співгромадян, щоб сповнилось мерзенне криваве жертвоприношення темним силам?», - сказав Предстоятель УПЦ.

За словами Митрополита Онуфрія, встановлення миру в Україні, про що моляться православні, «залежить від кожного з нас, бо молитва - велика сила, яка може зм'ягчити злі серця, напоумити тих, хто запеклий і жадає крові».

«Хотілося б підкреслити, що саме в скорботних обставинах молитва особливо гаряча і сердечна. Не дарма в народі кажуть: "Як погано, так - до Бога", - сказав Предстоятель УПЦ. - І нинішні скорботи - війна і розруха - повинні змінити навіть найзапекліші, скам'янілі серця, наповнити їх каяттям про скоєне. І я сподіваюся, що саме покаяння дасть нашому народові довгоочікуваний мир».

«Ще раз нагадаю, що саме каяттям відкрилися розбійнику ворота до Царства Небесного, де ані печалі, ані зітхання, але життя нескінченне у Христі Ісусі Господі нашому», - підсумував Митрополит Онуфрій.

За матеріалами офіційного сайту Одеської єпархії УПЦ