1

В Успенській Києво-Печерській лаврі 24 серпня Божественну літургію у Великій церкві очолив Блаженніший митрополит Київський і всієї України Онуфрій у співслужінні намісника митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла і архієрея Православної Церкви Америки і Канади єпископа Квебекського Іринея.

Після читання Євангелія Блаженніший пояснив значення усіх притч Господніх, що розкривають людині духовні таємниці Царства Небесного.

Митрополит нагадав, що Господь створив людину і у нас немає нічого свого, усі наші сили - дар Божий, який потрібно використовувати для виконання Закону Божого і духовного вдосконалення.

Відео дня

Але свої здібності людина часто вживає не для здійснення Божої волі, а за своєї гріховної волі, тому стає великим боржником перед Богом.

Господь приймає покаяння, але тільки, коли ми самі прощаємо винуватцям нашим. Тоді ми стаємо здатними вмістити в собі Божественне милосердя.

Митрополит Онуфрій зазначив, що після образи буває важко всім серцем пробачити того, хто образив. Але навіть у цьому випадку все одно потрібно пробачити людині, хоча б не мститися їй. За цей перший крок до прощення, і Господь простить гріхи наші.

Владика зазначив, що якщо ми прощаємо, то умиротворяємо свій дух, а якщо ні - завжди будемо нещасні, приховавши в собі злість.

Після проповіді підносилися особливі молитви, щоб Господь був милостивий "до всіх стражденних і обтяжених", і залишив "нам долги наша, як і ми залишаємо образи боржникам нашим, і змінив гнів Свій на милість Свою, «приборкуючи всякія крамоли і негаразди в нашій державі».

Сайт Києво-Печерської лаври