Патріарх Московський і всієї Русі Кирил висловив співчуття всім вірним Української Православної Церкви у зв'язку з кончиною митрополита Київського і всієї України Володимира, який, за його словами, з гідністю ніс "тяжкий хрест відповідальності за долю Православ'я в Україні". Про це повідомляють "РИА Новости".

Митрополит Володимир помер в суботу рано вранці на 79-му році життя після тривалої хвороби. Наприкінці червня у митрополита відкрилася внутрішня кровотеча.

"Смерть Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира - велика втрата для всього православ'я і, звичайно, особливо для Церкви Святої Русі. Закликаю всіх вірних її чад до старанної, гарячої молитви за спокій зі святими в небесних оселях душі новопреставленого архіпастиря, про осиротілу Українську Православну Церкву, про мир на Україні, про український народ, що переживає тяжкі часи", - йдеться в телеграмі співчуття патріарха, текст якого поширила його прес-служба. Зазначається, що "блаженніший митрополит Володимир був видатним ієрархом Руської Православної Церкви, гаряче улюбленим і шанованим багатомільйонною українською паствою".

Відео дня

Митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан) очолював Українську Православну Церкву з травня 1992 року. За оцінкою патріарха Кирила, служіння митрополита Володимира проходило "в найважчих умовах становлення української держави".

"Багаторазово вихори і хвилювання світу цього повставали на Українську Церкву, погрожуючи потопити корабель церковний, але тверда рука керманича всякий раз утримувала її на рятівному шляху, дозволяючи залишатися непоборною і єдиною", - зазначив патріарх.

За його словами, митрополит Володимир мав "найвищий авторитет в українському суспільстві". "Навіть ті, хто не поділяв його переконання, не могли не ставитися до нього з особистою повагою. Це сприяло збереженню гідних, конструктивних відносин Української Православної Церкви з державою, успішному діалогу в ім'я блага народу з політичними діячами незалежно від їх поглядів", - йдеться у зверненні патріарха.