1

Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви просить прес-центр Української Православної Церкви Київського Патріархату припинити інформаційні провокації.

Прохання міститься в офіційному зверненні, текст якого передано в УНІАН і розміщено на офіційних сайтах УПЦ.

Зокрема, йдеться про останні публікації на офіційному сайті УПЦ КП, які стосуються внутрішнього життя УПЦ.

Відео дня

Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ спростовує інформацію, розміщену на  офіційному сайті УПЦ КП, про те, що Священний Синод УПЦ нібито планував запросити до України Патріарха Кирила.

“На порядку денному роботи Священного Синоду Української Православної Церкви не стояло і не стоїть питання запрошення на святкування дня пам’яті святого князя Володимира Святішого Патріарха Кирила в цьому році”, - йдеться у зверненні.

Водночас в УПЦ висловили жаль, що “такою неперевіреною і відверто провокаційною інформацією керуються представники державних органів, зокрема директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України В.Юшкевич, роблячи свої публічні заяви”.

“Вважаємо, що такі заяви вносять напруженість як в суспільне життя, так і у взаємини між конфесіями, а також розцінюються як втручання у внутрішні справи Церкви, що недопустимо зі сторони профільних чиновників”, - констатують в УПЦ.

Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ звертає увагу суспільства на те, що, на їхню думку, “офіційний сайт УПЦ КП стає місцем, де оприлюднюються чутки, плітки, неперевірена й провокаційна інформація, яка має на меті внести штучну ворожнечу й розкол в середовище УПЦ, а також спотворити в очах українського суспільства обличчя Церкви”.

Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ вважає публікації прес-центру УПЦ КП з посиланням на анонімні джерела “загрозою внутрішній безпеці й стабільності в українському суспільстві”.

“Вважаємо, що інформаційна політика прес-центру УПЦ КП аж ніяк не сприяє примиренню та налагодженню діалогу, до чого так активно закликає УПЦ КП, однак в дійсності робить навпаки”, - констатують в УПЦ.

Водночас у Відділі зовнішніх церковних зв’язків підкреслюють, що УПЦ зі свого боку в своїх офіційних заявах, в публікаціях на офіційних інтернет-ресурсах, “не дозволяла собі проявляти нездорового інтересу до внутрішнього життя як УПЦ КП, так і інших конфесій, а тим більше опускатися до рівня коментування чуток, пліток, та плекання інтриг навколо будь-яких релігійних організацій”.

Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ у офіційному зверненні закликає українське суспільство та ЗМІ не поширювати провокаційну та неправдиву інформацію з сумнівних джерел щодо УПЦ, а у випадках появи такої  інформації звертатися до офіційних представників УПЦ, які мають право коментувати ті чи інші події внутрішнього та зовнішнього життя Церкви.