Фото: sb.by

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил виступив зі спеціальним зверненням до народу Сербії в зв'язку з великомасштабною повінню в цій країні: «Хотів би звернутися з особливим словом до наших сербських братів, а також до росіян у зв'язку з дуже страшним катаклізмом, що осягнув сербський народ і Сербію.

Величезної сили повінь забрала десятки людських життів. Зруйновані будинки, дороги, багато людей втратили все, що мали. Ця повінь так нагадує нам трагедію Кримська. Я пригадую, як наш народ відгукнувся на цю трагедію, допомагаючи людям вийти з біди і залікувати свої рани.

Я хотів би звернутися сьогодні з закликом до всіх, хто мене чує, допомогти нашим сербським братам. Повідомляю про те, що подвір'я Руської Православної Церкви в Белграді, Московська Патріархія в Москві вже збирають кошти і організовують можливу допомогу для того, щоб полегшити страждання братського сербського народу.

Відео дня

Хотів би висловити співчуття всім тим людям, які втратили своїх рідних, близьких, передати вам слова розради і підтримки. Впевнений, що у вас, дорогі мої брати і сестри, вистачить сил чинити опір водній стихії і вистачить сил для того, щоб відновити мирні умови життя. Ми будемо за вас молитися і разом з вами працювати, щоб наслідки цієї страшної біди як можна швидше минали вас».

*** В Республіці Сербія оголошена надзвичайна ситуація у зв'язку з небувалою повінню в країні. Затоплено багато населених пунктів, зростає кількість загиблих, евакуйовано тисячі жителів.

На офіційний заклик про допомогу відгукнулися Організація Об'єднаних Націй і сімнадцять країн світу. Однією з перших гуманітарну допомогу надала Росія: менш ніж через добу після початку стихійного лиха 76 російських рятувальників працювали в затопленому місті Обреновац. За дві доби МНС Росії евакуювало більше двох тисяч жителів міста, серед яких - близько шестисот дітей.

Святіший Патріарх Сербський Іриней звернувся до всіх віруючих із закликом організувати при храмах збір допомоги для постраждалих. За його словами, Сербію чекають довгі місяці відновлення після руйнувань, завданих стихією.

17 травня подвір'я Руської Православної Церкви в Белграді оголосило збір гуманітарної допомоги для людей із затоплених районів.

19 травня про збір допомоги оголосила також і російська школа при посольстві Росії в Сербії.

В Сербію з Москви вилетіла спеціальна делегація Руської Православної Церкви, до якої увійшли співробітники Синодального відділу з церковної благодійності та соціального служіння.

Синодальний інформаційний відділ Московського Патріархату