Русский на Афоне Свято-Пантелеимонов монастырь

В Руському на Афоні Свято-Пантелеімонівському монастирі 7 квітня, в день Благовіщення Пресвятої Богородиці, святкова літургія за давньою афонською традицією, відбувалася вночі.

Богослужіння очолив голова Синодального відділу у справах медицини Української Православної Церкви єпископ Львівський і Галицький Філарет, який прибув на Святу гору Афон з групою паломників.

Преосвященному владиці співслужив 99-ти річний намісник монастиря схиархімандрит Єремія (Альохін) з духовенством руської святогірської обителі.

Відео дня

У святковому богослужінні взяли участь понад 140 паломників з Росії, України, Білорусії, Молдавії, Греції та інших країн.

В цей же день у параклісі, що належить руському Благовіщенському монастирю, при однойменній келлии з афонської традиції був звершений святковий панигир, в якому взяли участь братія руського Свято-Пантелеімонівського монастиря. Сучасна Благовіщенська келлия розташована на місці стародавнього афонського монастиря Коцари, зруйнованого турками в XIV ст. З 1348 р. його територія належить руському афонському монастирю, який обладнав тут Благовіщенську обитель, де до початку ХХ століття перебувало близько 20 руських святогірцев.

Свято Благовіщення на Святій Горі Афон, в Наділі Божої Матері, здавна шанується з особливою любов'ю і благоговінням, бо безпосередньо пов'язано з Ігуменею Афонської Гори.

Як зазначив схиархімандрит Єремія, Благовіщення означає «блага» або «добра» новина. В цей день Діві Марії явився архангел Гавриїл і сповістив Їй про прийдешнє народження Ісуса Христа - Сина Божого і Спасителя світу. По суті, з цієї події починається священна євангельська історія; воно передує Різдву, рятівній місії Ісуса Христа, Таємній Вечері, Розп'яттю та Воскресінню Христовому.

Руський Афон