22 березня, в день пам’яті 40 мучеників Севастійських, по завершенні внутрішніх ремонтно-реставраційних робіт, що проводилися останній рік, освячено Хрестовоздвиженський храм на Ближніх печерах.

Відео дня

Чин освячення та Божественну літургію очолив Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, якому співслужили:  керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, єпископи -  Ніжинський і Прилуцький Іриней, Макарівський Іларій, Ірпінський Климент, Бородянський  Варсонофій, насельники монастиря у священному сані.

Після Євангельського читання митрополит Онуфрій звернувся до віруючих з архіпастирським словом та привітав усіх з знаменною подією в житті обителі.

*** Хрестовоздвиженська церква розташована над Ближніми (Антонієвими) печерами. ЇЇ було збудовано у 1700 р. на місці дерев’яної, на кошти полтавського козацького полковника Павла Семеновича Герцика. Того ж року вона була освячена митрополитом Київським Варлаамом (Ясинським) при архімандриті Іоасафі (Кроковському). Архітектура храму до нашого часу збереглася без істотних змін. У Хрестовоздвиженському храмі  зберігаються святині: список ікони Успіння Пресвятої Богородиці; ікона Воздвиження Чесного Хреста Господнього з часткою Хресного древа; перст св. первомуч. архідиак. Стефана; Київська-Барська ікона Пресвятої Богородиці.

church.ua