Волинська духовна семінарія з часу свого заснування відігравала і продовжує відігравати надзвичайно важливу роль у житті Православної Церкви на Волині. Зі стін цієї духовної школи вийшло чимало видатних і самовідданих пастирів Церкви Христової, багато випускників цієї семінарії стали мучениками і сповідниками в часи панування безбожництва на нашій землі. Цікавим і своєрідним, водночас і непростим був період існування Волинської духовної семінарії в Луцьку в 1945 -1964 роках, до її закриття в часи хрущовських гонінь на Церкву. Саме цьому періоду присвячена історична праця голови видавничого відділу Волинської єпархії протоієрея Олександра Федчука, презентація якої, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта,  відбулась 20 березня.

Участь у презентації, на яку крім журналістів були запрошені вихованці ВДС, взяли участь, окрім автора книги протоієрея Олександра Федчука, ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз, голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, а також жінка вже покійного довголітнього служителя Православної Церкви на Волині протоієрея Олексія Вислоцького, який був саме в висвітлений у книзі період студентом, а згодом і викладачем ВДС, Раїса Вислоцька,  та дочки блаженної пам’яті отця Олексія нині викладачі ВДС Тетяна Леуш та керівник хору храму Всіх святих Землі Волинської Луцька Марія Федосюк-Вислоцька.

Відео дня

«В даному контексті автор праці отець Олександр став автором унікальної книги, він багато часу провів у архівах і цей період історії нашої духовної школи цікавий тому, серед нас живуть свідки цих подій, зокрема і матушка Раїса», – зауважив голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської  єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Розповідаючи про свою роботу отець Олександр Федчук зауважив, що вона тривала два роки і впродовж цього часу працювати довелось багато, зокрема у архівах священик провів не один день. «Такого фундаментального дослідження цього періоду ще не було, я крім роботи із документами спілкувався і з людьми, зокрема із матінкою Раїсою, із нашими старшими священиками, зокрема із протоієреєм Валентином Негодою. Я описав і те як жили та вчились семінаристи, як йшов навчальний процес. Дуже приємно було «зустрітись» в ході дослідження із нашими старшими священиками як із молодими людьми, адже це був час на який припали їх молоді роки. І навіть при спілкуванні вони самі згадували вже призабуті ними моменти», – розповів батюшка.

Варто зауважити, що свого часу саме до Волинської духовної семінарії спочатку хотів поступити абітурієнт Віктор Сабодан – нині Предстоятель нашої Церкви Блаженніший митрополит Київський і всієї України Володимир. «Я знайшов це документ і на обкладинку книжки виніс його макет», – сказав протоієрей Олександр Федчук.

«Я пам’ятаю ці роки, коли саме в цей час діяла наша духовна семінарія. Я прочитала цю книжку отця Олександра і хочу сказати, що дійсно описано все гарно і точно. Я хочу сказати кілька слів про тодішній викладацький колектив семінарії, це був особливий колектив, і в духовному і в інтелектуальному плані. Хоча часи були непрості, наші діти, наприклад, мали неприємності в школі за те, що ходили до церкви. Пригадую я і перших випускників, дехто із них і ще досі живе і служить Церкві Христовій», – поділилась враженнями Раїса Вислоцька.

Сама книга «Волинська духовна семінарія 1945-1964 роки» була видана видана за кошти митрополита Волинського і Луцького Ніфонта.

Окрім книги про Волинську духовну семінарію відбулась і презентація збірки нот піснеспівів Божественної Літургії «Хвали душе моя Господа» автором мелодій яких є Тетяна Леуш  - дочка протоієрея Олексія та Раїси Вислоцьких. Окрім власне пісне співів Божественної Літургії, таких як «Херувимська», «Єдинородний Сине», та Антифони збірка містить і обробки народних українських колядок. Це, до слова. вже не перша така збірка Тетяни Леуш. «Я люблю церковний спів з дитинства, співала у архієрейському хорі спочатку Свято-Троїцького собору. потім Свято-Покровського храму, а нині співаю в хорі «Волинські дзвони» храму Всіх святих Землі Волинської», – розповіла Тетяна Леуш.

Варто також зауважити, що цим колективом керує її сестра Марія Федосюк-Вислоцька, і сам цей хор відомий вже у багатьох країнах Європи. А нещодавно. 10 березня, цей хор співав заупокійне богослужіння під час вшанування жертв трагедії села саг ринь на Холмщині де саме 70 років тому було знищене все його населення, відбулось масове вбивство православних українців. «Наш батько сам родом з Холмщини, і можливо серед загиблих є і наші родичі. Панахиду тоді очолив архієпископ Авель, було багато духовенства та прочан», – розповіла Марія Федосюк-Вислоцька.

Підсумовуючи, ректор ВДС протоієрей рустик Капауз зауважив, що видання цих книжок є надзвичай важливим: «хочу подякував особливо голові нашого єпархіального Інформаційно-видавничого відділу отцю Валентину, за те, що він долучився до цієї справи, до інформування широкого загалу про ці речі. А книга про семінарію, зокрема – це наша історія, і дуже добре коли наші теперішні студенти будуть читати цю книгу, будуть цю історію знати».

Окрім власне презентованих видань отець Валентин ознайомив представників ЗМІ із виданнями Київської Митрополії УПЦ – «Шевченкіадою» Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та збіркою молитов про викорінення ненависті та злоби і примноження миру і любові в Україні.

«У Предстяотеля Української Правсолавної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира було дуже багато «Кобзарів», ці книги він майже всі подарував різним установам. А збірка молитов за мир була укладена нашим Предстоятелем саме ч часи останніх важких подій», – сказав голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Волинська єпархія УПЦ