У Ніжині перепоховають останки ігумені Свято-Введенського монастиря СМАРАГДИ (Улянії ОНИЩЕНКО), яка померла у
30-х роках ХХ століття і покоїться на кладовищі у Чернігові.
Як повідомляє кореспондент УНІАН, дозвіл на перепоховання надав виконавчий комітет Чернігівської міської ради.
Згідно з рішенням, виконком міськради дозволив Свято-Введенському жіночому монастирю Ніжинської єпархії за власні кошти перепоховати останки колишньої настоятельки ігумені СМАРАГДИ з міського кладовища "Ялівщина" на територію Свято-Введенського монастиря.
З проханням перепоховати останки ігумені звернулися нинішня настоятелька монастиря ігуменя АНТОНІЯ та єпископ Ніжинський і Прилуцький ІРИНЕЙ.
"У роки гоніння на церкву ігуменя СМАРАГДА вимушена була виїхати з рідної обителі і її остання воля була упокоїтися у стінах нашого монастиря. Ми, сьогоднішні сестри, хочемо виконати її волю", - сказано у зверненні ігумені АНТОНІЇ.

*** За архівною довідкою, СМАРАГДА (Улянія) ОНИЩЕНКО, 1857 року народження, походила із села Марківці Бобровицького району. Не мала родичів і з дитинства проживала у монастирі. На початку ХХ століття була ігуменею Козелецького Георгіївського монастиря. Пізніше майже 20 років очолювала Свято-Введенський монастир у Ніжині.
У 1930 році за антирадянську агітацію була заарештована, утримувалася під вартою у Ніжинській в`язниці, проте попереднім слідством не було встановлено склад злочину і була звільнена. Померла у 1935 році і була похована у Чернігові. За її могилою доглядали сестри закритого на той час радянською владою Свято-Введенського монастиря.
У 1998 році ігуменю СМАРАГДУ реабілітовано.