Фото alc-kr.com.ua

Нові законодавчі ініціативи окремих депутатів українського парламенту, щодо зміни законодавства у сфері державно-конфесійних відносин, викликали занепокоєння більшості релігійних конфесій. Про це повідомив заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич 19 вересня під час брифінгу у Києво-Печерській лаврі.

«Не тільки наша конфесія занепокоєна законопроектом № 4128, але і багато членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Майже всі вони, за виключенням однієї конфесії, не підтримують дану ініціативу. А Об’єднання іудейських організацій України та Лютеранська Церква виступили публічно з цього приводу», - зазначив священик. 

За словами протоієрея Миколая Данилевича, суть законопроекту № 4128 полягає в тому, що будь-яка людина може самоідентифікувати себе з тією чи іншою релігійною організацією та автоматично отримати права повноправного її члена з можливістю впливати на прийняття офіційних рішень релігійної громади. Такі нововведення здатні стати підґрунтям для нових міжконфесійних конфліктів. І ця небезпека стосується не лише християнських, але і мусульманських релігійних організацій.

Відео дня

«Представники радикального ісламу можуть прийти і сказати, що ми належимо до тої чи іншої поміркованої групи і ввійти в дану релігійну організацію. Таким чином, цим законопроектом, відкривається небезпека розповсюдження радикального ісламу серед представників мусульманських організацій. Тобто, це стосується не лише УПЦ. Саме тому таке занепокоєння викликали ці законопроекти не тільки у нас, але і серед християн інших конфесій, серед іудеїв, а також серед мусульман», - розповів протоієрей Миколай Данилевич. 

Законопроект № 4128 лобіює інтереси УПЦ КП і порушує права багатьох інших українських конфесій, вважає заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків.

Протоієрей Миколай Данилевич зауважив, що законопроекти такої ваги не можна приймати в складний для країни час, бо це загрожує міжконфесійному миру.

Голова синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ епископ Климент (Вечеря) додав, що багато років експертне середовище релігієзнавців оцінює українське законодавство у сфері державно-конфесійних відносин, як одне з найдемократичніших у світі.

«Сьогодні, коли є багато прогалин у різних галузях українського законодавства, чомусь виникають законодавчі ініціативи з реформування саме у сфері державно-церковних відносин. Тому викликають подив такі ініціативи представників депутатського корпусу, які вносять зміни в це законодавство і тим самим створюють передумови для появи нових релігійних конфліктів в Україні», - сказав епископ Климент.

Голова синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ припустив, що «деяким політичним силам, можливо, не потрібно, щоб певні сфери в Україні характеризувалися гармонією і суспільною злагодою, і там, де немає ніяких підстав для цього, створюються нові приводи для порушення прав і свобод віруючих людей».