Фото: Центр інформації УПЦ

Міністерство культури України понад рік безпідставно і не пояснюючи причин не реєструє статути єпархій і монастирів та одного з синодальних відділів Української Православної Церкви.  

Про це сьогодні на прес-конференції у Києво-Печерській лаврі заявив голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископ Климент (Вечеря), повідомляє Центр інформації УПЦ. 

«Міністерство штучно гальмує реєстрацію статутів нових єпархій і монастирів, які з’являються в Українській Православній Церкві, аби на рівні статистики створити враження, що наша Церква зменшується або вірні відходять від неї», – сказав єпископ.

Відео дня

За його словами, насправді таке уявлення хибне, оскільки «щороку з’являються десятки нових парафій УПЦ».

Дії Міністерства культури щодо Української Православної Церкви єпископ Климент вважає проявом дискримінації віруючих.  

«Міністерство культури перетворилося на орган, який у найгірших традиціях радянського минулого вчиняє все можливе для того, щоб зашкодити Церкві нормально розвиватися і здійснювати свою місію в українському суспільстві», – підкреслив архієрей.

Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов повідомив, що Міністерство культури не реєструє статути трьох управлінь єпархій, восьми монастирів та Синодального відділу з соціально-гуманітарних питань. Перший із них був поданий на реєстрацію ще у грудні 2014 року, останній – у травні 2015 року.

«Відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» в Мінкульті мали розглянути документи і прийняти відповідне рішення в місячний термін», – зазначив голова Юридичного відділу УПЦ.

За його словами, усі зауваження від представника Міністерства до проектів статутів були враховані та задоволені ще в першій половині минулого року. З того часу з боку Мінкульту не було ані жодних зауважень до документів, ані повідомлень про причини, з яких ці документи не реєструють. 

Отець Олександр наголосив, що подані до Міністерства статути відповідають усім вимогам законодавства, вони є типовими та аналогічними до тих, які раніше безперешкодно реєструвалися.

Голова Юридичного відділу УПЦ також зазначив, що за повідомленням директора Департаменту у справах релігій та національностей Мінкульту Андрія Юраша, статути УПЦ тепер досліджує експертна рада, яка діє при департаменті як дорадчий орган.

«Виникає питання щодо правомочності цього органу, оскільки за весь час його діяльності жодні його висновки чи рекомендації не були оприлюднені. Нам навіть не повідомляють про результати розгляду тих питань, які безпосередньо стосуються нашої Церкви», – сказав протоієрей.

На його думку, «еспертна рада або використовується як ширма для неправомірних рішень чиновників, або результати її роботи навмисне приховуються».

«Це дає підстави для висновку про непрозорість державної політики в релігійній сфері», – наголосив протоієрей Олександр Бахов.