Фото lavra.ua

Електронна петиція про збереження Києво-Печерської лаври у підпорядкуванні Української Православної Церкви, розміщена на сайті Київської міської ради 11 грудня, зібрала 18 тисяч підписів, і, не дивлячись на те, що необхідну кількість голосів для розгляду вже має, щогодини продовжує набирати сотні голосів.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, автор петиції Сергій Крюков у коментарі до документу зазначив, що "будь-які спроби поставити питання про зміну юрисдикції Києво-Печерської лаври є провокацією, яка покликана розпалити міжрелігійне протистояння в державі".

"Відповідно до статті 35 Конституції України Церква відокремлена від держави. Тому вимагаємо припинити втягування Української Православної Церкви в політичні ігрища можновладців і закликаємо припинити спроби дестабілізувати ситуацію в релігійній сфері в Україні. Вимагаємо, щоб Києво-Печерська лавра залишилася у підпорядкуванні Української Православної Церкви, єдиної канонічної Православної Церкви в Україні", – сказано в петиції.

Відео дня

Як повідомлялося, 7 грудня на офіційному сайті Київради було оприлюднено електронну петицію про переведення Києво-Печерської лаври в юрисдикцію Української Православної Церкви Київського Патріархату. Ініціатива зібрала понад 13 тисяч підписів.

Водночас в УПЦ вважають, що голоси за петицію про передачу Києво-Печерської лаври УПЦ Київського Патріархату були зібрані за допомогою email-маркетингу і омани. Зокрема, Інформаційний відділ УПЦ оприлюднив дані про те, що використані в розсилці електронні адреси були попередньо зареєстровані на сайті Київської міської ради як ті, з яких кияни нібито проголосували за цю петицію.

Також з заявою виступили намісники українських лавр. Намісник Почаївської лаври митрополит Володимир (Мороз) і намісник Святогірської лаври митрополит Арсеній (Яковенко) вважають, що петиція про переведення Києво-Печерської лаври під юрисдикцію Української Православної Церкви Київського Патріархату є провокацією, що розпалює міжконфесійну ворожнечу.