л

27 вересня у свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію на площі біля Ближніх печер перед Хрестовоздвиженським храмом Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Про це повідомляє church.ua.

Відео дня

Його Блаженству співслужили намісник обителі, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел; архієпископи: Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, Городницький Олександр; єпископ Діонісій (Константинов), а також братія монастиря у священному сані.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика виголосив проповідь перед чисельною паствою, яка зібралася цього дня на ранню Літургію в Лаврі.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Після одпусту Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав присутніх архіпастирів, духовенство та мирян із недільним днем і святом Воздвиження Хреста Господнього, а також благословив усіх присутніх.

*  *  *

У VII столітті вшанування віднайдення Хреста Господнього царицею Єленою було поєднано зі спогадом про іншу славетну подію – повернення древа Животворящого Хреста Господнього з персидського полону.

У 614 році цар Персидський Хозрой під час війни з візантійським імператором Фокою заволодів Єрусалимом, розграбував його та вивіз до Персії древо Животворящого Хреста Господнього, де воно перебувало 14 років.

У 628 році імператор Іраклій після пермоги над персами урочисто повернув святиню до Єрусалима. Ця подія відбулася 14 вересня (за старим стилем).