1

В Українській Православній Церкві видали книгу про нещодавно знайдений на Афоні козацький скит «Чорний Вир», заснований запорізькими козаками в 1747 р.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, книга «Духовне Запоріжжя на Афоні. Маловідомий козацький скит "Чорний Вир" на Святій Горі» написана київським істориком Сергієм Шумило на основі матеріалів, які було знайдено в українських архівах та архівах афонських монастирів.

Також у книзі представлена ​​інформація по нещодавній експедиції Міжнародного інституту афонської спадщини на Святу гору Афон, в результаті якої було виявлено старовинний український козацький скит «Чорний Вир».

Відео дня

«Вперше на основі архівних документів зроблено спробу вивчення та систематизації відомостей про маловідомий козацький скит, простежуються тісні історичні та духовно-культурні зв'язки Афону і запорізького козацтва. Унікальний пам'ятник присутності запорожців на далекому Афоні козаки називали «Духовним Запоріжжям», - розповідає автор книги Сергій Шумило.

Видано книгу з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Онуфрія.

Видання має велику кількість ілюстрацій і може бути цікавим як фахівцям з історії Афону та Запорізького козацтва, так і всім, хто цікавиться церковною історією.

Як повідомляв Центр інформації УПЦ, афонський козацький скит «Чорний вир» був виявлений українськими дослідниками цього року.

За словами директора Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергія Шумило, «Афонський козацький скит« Чорний Вир» залишається важливою складовою історії, духовної культури, традицій та спадщини запорозького козацтва, безцінним пам'ятником, залишеним нам на Афоні нашими предками, який має велику духовно-культурну і науково-історичну цінність».