1

Управління Шепетівської єпархії Української Православної Церкви спростовує інформацію, опубліковану на сайті Хмельницької єпархії УПЦ КП щодо переходу релігійної громади УПЦ села Ставищани Білогірського району Хмельницької області під юрисдикцію Київського патріархату.

У прес-службі Шепетівської єпархії УПЦ повідомляють, що на згаданих в публікації зборах питання про перехід релігійної громади УПЦ села Ставищани до УПЦ КП не обговорювалося.

«Як громада Української Православної Церкви, так і громада так званої УПЦ КП не мають власного молитовного приміщення у цьому селі. Місцевий фермер вирішив збудувати каплицю, тому 22 травня ініціював збори, котрі визначили б приналежність майбутньої будівлі», – зазначається у повідомлені Шепетіської єпархії УПЦ.

Відео дня

У єпархії повідомляють, що сам бізнесмен є прихильником УПЦ КП, про що і розповів присутнім. Після виступів духовенства УПЦ та представника УПЦ КП, відбулося голосування. Більшість – 19 із 36 присутніх – підтримали ідею належності майбутньої каплиці до юрисдикції Київського Патріархату.

Під час зустрічі жодних інших питань не піднімалося, говориться у листі. «Таким чином у селі, як і раніше, діють дві громади. Релігійна громада канонічної Української Православної Церкви і надалі несе служіння під омофором Блаженнішого Митрополита Онуфрія, та свого правлячого архієрея Високопреосвященнішого Пантелеімона, архієпископа Шепетівського і Славутського».

«Подання інформації сайтом Хмельницької єпархії УПЦ КП про згадану подію є некоректним і сумнівним не тільки з точки зору журналістської етики, але і Святого Євангелія», – зазначається у документі УПЦ.

Оскільки неправдива інформація була передрукована у багатьох виданнях, викликала резонанс у суспільстві, в прес-службі Шепетівської єпархії УПЦ висловили надію, що надалі «ЗМІ розповсюджуватимуть інформацію стосовно Шепетівської єпархії, користуючись перевіреними та чесними джерелами».

За повідомленням прес-служби Шепетівської єпархії УПЦ