Храм Рождества Пресвятой Богородицы в селе Мильча Дубенского района Ровенской области. Фото Ровенской епархии УПЦ.

Секретар Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату Євстратій Зоря, коментуючи сьогоднішні події на Рівненщині в селі Мильча Дубенського району, на своїй сторінці в Фейсбук написав, що опитування жителів з питання приналежності храму Різдва Пресвятої Богородиці, відбулося "з ініціативи місцевої громади УПЦ МП".

«У клубі зібралися жителі, створена комісія, виготовлені бюлетені. Вільним голосуванням громада визначилася - 90% за Київський Патріархат. Храм належить сільській громаді на правах власності. Тому на підставі рішення громади виконком сільради прийняв рішення про закріплення його за громадою УПЦ КП. Тоді громада звернулася до архієпископа Іларіона з проханням призначити священика. Сьогодні священик прибув, громада чекала у храмі, було відправлено пасію. Конфлікту чи насильства не було», - вважає Євстратій Зоря.

Читайте також: Рівненська єпархія УПЦ заявила про захоплення храму в селі Мильча Дубенського району: приміщення опечатано

Відео дня

У свою чергу, секретар Рівненської єпархії Української Православой Церкви протоієрей Віталій Герлінський з тим, що сказав Євстратій Зоря, не згоден. У коментарі Центру інформації УПЦ він повідомив, що вважає таку заяву дивною, зокрема, тому що "це не що інше, як силове захоплення".

“Дивною є заява Євстатія Зорі про про приналежність храму сільській громаді на правах власності. В черговий раз представники УПЦ КП ототожнюють релігійну громаду з громадою сільської, вводячи в оману простий люд. Так звані "референдуми", які ініціюють представники УПЦ КП, є соцопитуванням, яке не має жодної юридичної сили. Саме на основі цих "референдумів" представники УПЦ КП проводять "переводи" храмів під юрисдикцію УПЦ КП. Правда в УПЦ КП завжди мовчать про те, яким чином вони це роблять. А методи завжди одні і ті ж: болгарки в руках людей. Для мене, як і для більшості православного люду, сьогоднішня подія - це не що інше, як силове захоплення", - підкреслює Віталій Герлінський.