1

Церква говорить, що мир душевний досягається тільки тоді, коли людина виконує не свої бажання, а бажання і заповіді Божі, які відділяють гріх від правди.

Про це Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав 28 грудня під час Божественної літургії у Трапезному храмі Києво-Печерської лаври, повідомив "УНІАН-Релігії" прес-секретар Предстоятеля УПЦ ігумен Пафнутій.

Зокрема Блаженніший звернув увагу на притчу про покликаних та вибраних — як господар зібрав на свою вечерю убогих та калік, оскільки ті, які були запрошені, відмовились прийти.

Відео дня

«Ця євангельська притча нагадує нам про те, що людина створена для вічного блаженства, для життя з Богом, і саме це вічне небесне життя, це блаженство, називається Великою вечерею. Господь запрошує туди кожного, але на землі є місце, яке є малою часткою неба, це — храм Божий. І потрапити на ту Велику вечерю, минувши храм Божий, неможливо.

Коли людина входить до храму Божого, то і святі угодники Божі, які зображені на стінах храму, і Пресвята Богородиця, і ангели, і Сам Господь нагадують нам про те, що людина створена для вічного блаженства на Небі. А для того, щоб зробити себе здатним прийняти Божий поклик на цю вечерю, людина себе повинна вдосконалювати в храмі», - зазначив Предстоятель УПЦ.

Блаженніший Владика наголосив, що у Божому храмі людина приймає Таїнства хрещення, шлюбу, покаяння, тут відбувається монашеський постриг. У храмі людина приймає Божественне Тіло і Кров Христа, які є закваскою вічності.

«Разом з тим, люди нецерковні говорять, що в храмі людину в усьому обмежують, стримують, а для того, щоб отримати повноцінну житейську радість, потрібно не до храму йти, а дати волю своїм почуттям і бажанням, і тільки тоді людина може відчути радість і повноту свого буття», - продовжив Престоятель.

Для прикладу Його Блаженство згадав життя одного римського імператора, який був філософом і язичником. У нього було все, але не завжди був мир в душі, тому він вирішив передати керування імперією відданним помічникам і відправився на деякий час на острів, де ніколи не було зими. Імператор узяв з собою в достатній кількості напоїв, харчів, усього необхідного для повноцінного безтурботного життя, він нічим не займався, тільки відпочивав і розважався. Але в листі до одного сенатора зізнався, що ніколи душа його не була настільки порожньою і сам він ніколи не відчував себе настільки виснаженим, як за період цього відпочинку.

Блаженніший Онуфрій підкреслив: «Ось наочна відповідь для тих людей, які вважають, що мир душевний наступає після задоволення всіх людських бажань". 

Предстоятель УПЦ закликав усіх намагатись відвідувати Божий храм, хоча ворог іноді й знаходить кожній людині і землю, яку треба купити, і волів, яких треба випробувати, і друзів, яких треба провідати і не піти в храм Божий.

«Ми повинні все покинути і йти до храму Божого, де ми знайдемо той мир і спокій, який починається для людини ще за її земного життя. Коли людина починає жити по заповідям Божим Господь посилає їй, як підбадьорення, Свою благодать. І тому у людини, яка бореться із гріхом і намагається своє життя узгодити з волею Божою, завжди є мир на душі», — підсумував Блаженніший Владика.