н

«Якщо встановлений той факт, що померлий дозволив кремацію його тіла, то Послідування відспівування над ним не здійснюється. Однак, за дослідженні питання місцевою архієреєм над спочилим може бути звершено заупокійну літію ", - послання з таким зазначенням було розіслано по всіх митрополіях після того, як Священний Синод розглянув питання про кремацію у зв'язку з новим грецьким законом, повідомляє Рravoslavie.ru з посиланням на Рrotothema.gr.

Священний Синод розглянув новий закон, прийнятий у Греції, згідно з яким, якщо покійний за життя не висловив свого бажання щодо кремації тіла, то таке рішення має право приймати його чоловік / дружина або співмешканець, а якщо таких немає, то родичі другого і третього ступеня.

У зв'язку з цим було зроблено й опубліковано Послання Священного Синоду. У ньому, зокрема, говориться:

Відео дня

«Заперечення всього й уся складає основну тенденцію сучасного світу, який прагне до віддалення від Церкви кожного аспекту життя людини.

Але підхід, виражений у документі, показує відсутність поваги до тіла людини і турботи про нього призводить до нехтування релігійних переконань покійного члена Церкви.

Православна Церква не благословляє кремацію тіл своїх чад, оскільки вони є храмами Святого Духа, частиною людини, створеної за образом і подобою Бога, - але навпаки, оточує їх турботою з повагою, пошаною та любов'ю до покійного чаду Церкви, а також з вірою в загальне воскресіння.

Також Церква почитає своїм обов'язком повідомити клір і благочестивий народ про ті канонічних наслідки, які несе кремація тіл покійних.

- Кремація не узгоджується з практикою Церкви з богословських, канонічним і антропологічним причин.

- Для того, щоб не впасти в богословську й канонічну оману, необхідно повага релігійних переконань та уточнення власної волі померлого, а не волі його близьких.

- Якщо встановлено факт, що померлий дозволив кремацію свого тіла, то послідування відспівування над ним не здійснюється.

Однак по дослідженні питання місцевим архієреєм над спочилим може бути звершено заупокійну літію».