У выдомстві відхрестилися від втручання у релігійні процеси в державі / фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Головне управління Служби безпеки України у Київській області наголошує на недопущенні участі громадськості у зборах релігійних громад для переходу від УПЦ МП до ПЦУ, адже це, на думку СБУ, "створює передумови для дестабілізації суспільно-політичної ситуації у Києві та регіоні".

Через це правоохоронці просять представників місцевого самоврядування провести роз’яснювальну роботу щодо переходу керівників територіальних громад чи представників місцевої влади. Про це йдеться у листі заступника начальника Головного управління СБУ у м. Києві і Київської області Юрія Палагнюка від 7 вересня на адресу Дарницької райдержадміністрації, що є у розпорядженні LB.ua

"У зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ до України активізувався процес переходу громад з юрисдикції Української православної церкви до Православної церкви України шляхом організації зборів громадян/громад/прихожан та місцевих мешканців об’єднаних територіальних громад, під час яких більшістю вирішується питання про звернення від релігійної громади до Предстоятеля ПЦУ митрополита Єпіфанія (Думенка) з проханням прийняти під Омофор ПЦУ з подальшим поданням підготовлених протоколів та статутних документів до органів державної влади", - йдеться у листі СБУ.

Відео дня

У відомстві зазначають, що проведення масових заходів на період дії Закону України "Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України" заборонено.

Також, у відомстві вважають, що "проведення таких зборів може бути використане представниками УПЦ для оскарження дій у суді", а спецслужбами РФ – "для звинувачень в утисках УПЦ, розпалювання міжконфесійної ворожнечі і використання протестного потенціалу для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі". 

У коментарі журналістам СБУ відкинула втручання у релігійні процеси в державі, зазначаючи, що діють виключно з міркувань національної безпеки.

СБУ жодним чином не втручається у релігійні процеси в державі, а діє виключно із міркувань національної безпеки.

"Водночас ми чудово розуміємо, що Росія не полишає спроб розхитати суспільно-політичну ситуацію в Україні і, зокрема, використовує для цього і релігійний фактор. Тож у листі, котрий було надіслано Київським Управлінням СБУ в районні адміністрації столиці, окреслено низку аспектів, які використовують представники ворожих спецслужб для інформаційно-підривної діяльності проти України. Також Служба безпеки звернула увагу на протидію таким ворожим проявам. Окремо нагадаємо, що під час воєнного стану забороняються будь-які масові зібрання людей, оскільки це може становити загрозу їхньому життю – через підвищений ризик ракетних ударів, та диверсій, які може вчиняти РФ. З метою недопущення таких кризових ситуацій, а також розхитування настроїв українського суспільства, що може мати негативні наслідки під час війни, СБУ моніторить потенційні загрози та інформує уповноважені структури", - йдеться у коментарі прес-служби СБУ.

"В наших реаліях, питання церкви – більше ніж про релігію, скоріше, ближче до геополітики. Адже саме РПЦ є творцем і ідеологом "руского міра", під знаменами якого "бойові буряти" (тут – збірний образ) убивають українців. Як Володимир Путін вважає "Розпад СРСР головною трагедію 20 сторіччя", так Кирило Гундяєв затято виступає проти незалежної української церкви. Передовсім тому, що вона є важливим елементом нашої ідентичності. Тоді як УПЦ МП – у більшості своїй – працює як інструмент просування проросійських наративів – "братні народи", "все не так однозначно" й тому подібне", - пише головний редактор LB.ua Соня Кошкіна у своїй колонці.

Нагадаємо, наразі, за даними опитування, понад 50% українців ідентифікують себе вірянами ПЦУ і лише 4% зараховують себе до Української православної церкви Московського патріархату.

Вас також можуть зацікавити новини: