Церковне свято 23 вересня / depositphotos.com

Петро і Павло походили з Нікеї і були там єпископами. У той час там правив цар Лев Ісаврянин, який влаштовував гоніння на християн. Петро захищав православну віру і підтримував людей в їх прагненні любити Христа. За це і був умертвлений. Про життя Павла, на жаль, відомостей не збереглося.

На честь цих святих сьогодні відзначається народне свято 23 вересня - Петро і Павло Горобинники.

Православне свято 23 вересня - день пам'яті мучениць Мінодори, Митродори і Німфодори

Дівчата були рідними сестрами і жили в IV столітті за царя Максиміана Галерії. Для того, щоб врятуватися, вони пішли в пустелю і багато часу проводили в пості і молитвах. Імператор дізнався про це і зажадав їх до себе.

Відео дня

Побачивши їх красу, пообіцяв незліченні багатства і вдале заміжжя, якщо тільки вони принесуть жертви і поклоняться ідолам. Дівчата відмовились, тоді Максиміан наказав мучити їх, першою вбив Минодору.

Сестри, побачивши тіло, зраділи тому, що Мінодора першою отримала мученицький вінець і попередили імператора, що готові страждати за Христа і задоволені цим. Максиміан замучив їх теж.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті цариці Пульхерії

Пульхерія була дочкою імператора Аркадія, жила в IV столітті. Після смерті батька престол зайняв її брат Феодосій, так діти у віці 8 і 11 років стали правителями. Пульхерія була благочестива і вчила тому ж брата. Феодосій слухався її: багато молився, без Божої ради справ не вирішував, жив у мирі з сусідніми державами.

Пульхерія пообіцяла Господу, що залишиться дівою до смерті, тому уникала спілкування з чоловіками, всіх відвідувачів приймала публічно. Коли Феодосій помер, Пульхерія правила державою. При ній було побудовано безліч храмів, богаделен і монастирів. Померла цариця в 453 році.

Прикмети 23 вересня

Горобина сьогодні має цілющі властивості / фото ua.depositphotos.com
  • дощ сьогодні - до теплих днів у вересні;
  • прикріпити горобину до стелі - знайти щастя на весь рік.

Наші предки вважали, що на 23-й день вересня голос серця переважає над розумом. Слухайте сьогодні свою інтуїцію - не обдурить.

Що сьогодні не можна робити

У цей день небажано кардинально щось міняти (роботу, місце проживання, сферу захоплень, особисте життя). Краще розібратися зі старими справами, а для нової дороги вибрати більш сприятливу дату.

Як і в будь-яке інше православне свято, Церква сьогодні забороняє лихословити, конфліктувати, заздрити і пліткувати.

Що можна робити 23 вересня

Сьогоднішній день вважається "горобиновим", тому ви можете сходити в ліс і зібрати горобину або купити її на ринку. Повісьте гілочки під стелю, щоб в будинку завжди була повна чаша. 

Також 23 вересня відмінно підходить для сімейних зустрічей - запросіть близьких до себе в гості, щоб наповнитися енергетикою любові і силою роду.

Вас також можуть зацікавити новини: