Яке церковне свято 19 Вересня / pixabay.com

Поблизу міста Ієраполя, в містечку Хонех, біля цілющого джерела, стояв храм Архистратига Михаїла. Там жив отрок Архип, виконував пономарську службу. Вів, в основному, відлюдницький спосіб життя, бідно харчувався і постійно молився. Язичники постійно нападали на нього, а одного разу вирішили вбити отрока і зруйнувати храм.

Ідолопоклонники вирішили направити течію річок, що протікали поруч з храмом, так, щоб затопити святе місце. Архип знав про це і молився Архістратигу Михайлу про допомогу. Язичники піднялися на гору, щоб подивитися, як зруйнується храм. Але в цей момент Архип вийшов зі святилища, а поруч з'явилася фігура Архістратига Михаїла, який своєю рукою зупинив течію річок і відвів його в інший бік, тим самим, рятуючи храм від катастрофи.

На честь створеного подвигу сьогодні відзначається церковне свято Михайлове диво. Раніше ми розповідали про те, що не можна робити на Михайлове диво.

Відео дня

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті преподобного Давида

Давид був розбійником, разом зі своєю зграєю грабував людей в Єрмопольскій пустелі в Єгипті. У якийсь момент він зрозумів, що живе неправильно і, змучений совістю, відправився в монастир.

Йому було вже багато років і настоятель сказав, що чернече життя виявиться важким для Давида. Той відповів, що, якщо він не стане ченцем і не спокутує свої гріхи, то знову повернеться до грабежів і вбивств. Давид прийняв чернечий постриг і вів суворе життя. 

Одного разу до нього прийшов Ангел, щоб сповістити грішника про прощення. Давид не повірив, що за такий короткий час зміг спокутувати всі свої гріхи. Тоді Ангел покарав його німотою, але удостоїв дару чудотворення. Помер Давид в глибокій старості.

Свято 19 вересня - день пам'яті священномученика Кирила

Під час гоніння на християн в епоху царя Максиміліана, Кирило відправився в Єрусалим, щоб зміцнити віру православних і підтримати їх. Зробив це, бо уві сні йому прийшло видіння, мовляв, знайде він посмертно два вінця: мученицький і святительський. 

Після подорожі до Єрусалиму Кирило служив єпископом на острові Крит. Будучи там, він отримав запрошення від імператора. Не бажаючи відмовитися від Христа, прирекли Давида на страту і відрубали голову.

Прикмети 19 вересня

Прикмети погоди на сьогодні / Фото ua.depositphotos.com
  • іній на деревах вранці - зима буде холодною і сніжною;
  • тепла погода сьогодні - до довгої осені;
  • вранці туман стелиться - скоро потеплішає;
  • на заході павутина літає - будуть заморозки.

Що сьогодні не можна робити

Християнська церква в цей день забороняє лихословити, пліткувати і ображатися. Також не можна займатися важкою фізичною працею і працювати в полі.

Що можна робити 19 вересня

Православні віруючі називають цей день страшним, так як сьогодні дуже багато заборон, а покарання за порушення вельми серйозні. 19 вересня прийнято накривати столи, збиратися сім'ями і мирити тих, хто в сварці. Також християни моляться архангелу Михайлу про допомогу в подоланні своїх слабкостей і позбавлення від гріхів.

Вас також можуть зацікавити новини: