Церковне свято 18 вересня / depositphotos.com

Пророк Захарій і праведна Єлисавета - батьки Іоанна Хрестителя. Захарій був священиком, служив в храмі Єрусалиму. Пара вела благочестиве життя, весь свій час і сили присвячуючи Господу. 

Святого Захарія прозвали пророком, тому що, коли Пресвята Богородиця на 40-й день принесла дитину, він побачив в ньому майбутнього Спасителя народу. Дружина його, Єлисавета, була близькою родичкою матері Діви Марії.

У ті часи, коли цар Ірод наказав вбивати немовлят у Віфлеємі, Єлисавета сховалася з Іоанном Предтечею в пустелі, де і померла. Замість них вбили Захарія. 

Відео дня

Донині на честь пам'яті святих праведників відзначається народне свято 18 вересня - Кумохин день.

Який сьогодні церковне свято - день пам'яті преподобного Афанасія Брестського

Афанасій ріс в заможній родині, отримав гарну освіту і навчився манерам. У 1627 році прийняв чернечий постриг у Вільні і став намісником Дубровського монастиря, пізніше - ігуменом Брестського Симеонівського монастиря.

За те, що Афанасій Брестський вів благочестивий спосіб життя, до нього одного разу з'явилася Пресвята Богородиця. Вона дала йому настанову про те, щоб він продовжував проповідувати християнську віру і не боявся гніву імператора. За таку позицію поляки уклали його в темницю, а потім обезголовили. Перед смертю Афанасій Брестський передбачив, що православ'я знайде силу і процвітання.

Прикмети 18 вересня

Прикмети погоди 18 вересня / REUTERS
  • на ріпчастій цибулі тонка кожуха - зима буде теплою;
  • кози з пасовищ біжать додому - скоро зіпсується погода;
  • листя горобини стали жовтими - зима настане швидко і буде морозною.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вважали, що в цей день обов'язково потрібно носити чистий або новий одяг. Не рекомендується пускати незнайомців в будинок і ділитися з кимось продуктами.

Що можна робити 18 вересня

Сьогодні потрібно обмести будинок березовим віником. Наші пращури вважали, що такий обряд позбавляє приміщення від нечистої сили - Кумохи. Згідно з переказами, Кумоха - це злий дух, який живе в лісі, а 18 вересня виходить і нападає на жінок.

Листя берези мають цілющі властивості і допомагають позбутися від лихоманки, тому саме з них в'язали чудодійні віники.

Вас також можуть зацікавити новини: