Голова громадського оргкомітету та засновник фонду "Рідна країна" ("Рідна країна" Микола Томенко вважає, що з відкриттям пам'ятного знаку Тарасу Шевченку Києво-Печерська лавра стане більш українською.

Про це він сказав сьогодні на відкритті пам'ятного знака Шевченка на території лаври, повідомили УНІАН у прес-службі Томенка.

"Про необхідність повернення Тараса Шевченка в Києво-Печерську лавру говорилося вже не одне десятиліття, і нарешті, нам усім разом вдалося це зробити без залучення бюджетних коштів і чиновників", - сказав ініціатор ідеї.

Відео дня

Томенко нагадав, що у свій час Петро Столипін, який похований на території Києво-Печерської лаври, неодноразово заявляв, що "зробить все, щоб пам'ятники Шевченкові ніколи не з'являлися в Україні".

Томенко звернув увагу на те, що пам'ятний знак зроблений таким чином, що кожен може умовно доторкнутися до місця роботи Шевченка, копії його мольберта, порівняти, як з плином часу змінилася Церква Всіх Святих, яку Шевченко писав у 1846 році, і територія навколо неї.

"Сподіваємося, що з поверненням Шевченка в лавру і з відкриттям пам'ятного знаку на його честь Києво-Печерська лавра стане більш українською", - сказав Томенко.

Проект реалізований на кошти меценатів та членів Громадського оргкомітету. Пам'ятний знак виготовлений творчої майстерні Олеся Сидорука та Бориса Крилова. Напис на композиції: "Тут у 1846 році Тарас Шевченко намалював етюд "Церква Всіх Святих у Києво-Печерській лаврі".

Громадський оргкомітет, до якого входять Томенко, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації музеїв Сергій Гальченко, секретар Національної спілки журналістів україни Віктор Набруско, а також лауреати Шевченківської премії Анатолій Хостікоєв, Наталія Сумська і Марія Матіос, провів конкурс на кращий пам'ятний знак і вибрали переможця. Проект був презентований громадськості та затверджено вченою радою заповідника.