1

Кабінет Міністрів України розпорядився до 1 серпня 2014 року розробити та затвердити положення про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних Силах, Національній гвардії та Державній прикордонній службі.

Про це йдеться в урядовому Розпорядженні від 2 липня 2014 року № 677-р, яке набуло чинності з моменту його прийняття, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Відповідні положення доручено розробити Міністерству оборони, Міністерству внутрішніх справ та Адміністрації Державної прикордонної служби.

Відео дня

Передбачається, що священнослужителі, які запропоновані релігійними організаціями та успішно пройшли відбір, працевлаштовуються з укладенням відповідних трудових договорів у підрозділи Збройних Сил, Національної гвардії та Державної прикордонної служби, належать до персоналу цих військових формувань і є військовими священиками (капеланами).

Після затвердження положень про капеланську службу Міноборони, МВС та ДПрС повинні здійснити у місячний строк відбір осіб з числа священнослужителів, які запропоновані релігійними організаціями, згідно встановлених вимог. Основним завданням військових священиків-капеланів буде забезпечення душпастирської опіки військовослужбовців і резервістів Збройних Сил, Національної гвардії та Державної прикордонної служби.

Також Кабмін розпорядився “забезпечити організацію навчання військових священиків (капеланів) основ військової справи, а також їх військово-гуманітарну та військово-психологічну підготовку”. 

Щороку Уряду та Міністерству культури має надаватись інформація про стан служби військового духовенства (капеланської служби) та готуватись відповідна статистична звітність.

Окрім цього, Міністерству соціальної політики доручено підготувати пропозиції щодо доповнення Класифікатора професій професією, за якою забезпечується душпастирська опіка військовослужбовців і резервістів Збройних Сил, Національної гвардії та Державної прикордонної служби.

На Міністерство культури покладено обов’язок “проводити відповідний моніторинг та щокварталу подавати Кабінетові Міністрів України інформацію про проведену роботу”.

Мінкультури при цьому зобов’язано “сприяти координації співпраці релігійних організацій з Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, Адміністрацією Державної прикордонної служби з питань служби військового духовенства (капеланської служби)”. 

Нагадаємо, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій протягом останніх років неодноразово наголошувала на необхідності “запровадити інститут військового капеланства (душпастирства) в Збройних Силах України та інших військових формуваннях”. 

З цією метою у 2009 році при Міністерстві оборони України було створено Раду у справах душпастирської опіки. 

У квітні 2011 року наказом Міноборони було затверджено Концепцію душпастирської опіки у Збройних Силах України, розроблену за участі представників церков і релігійних організацій.