Департамент у справах релігій та національностей Міністерства культури України дав роз’яснення Релігійно-інформаційній службі України з приводу  порядку внесення можливих змін та доповнень до зареєстрованого статуту Української Православної Церкви.

Йдеться про можливість повторення в УПЦ 2014 року ситуації 1992 року, коли безпосередньо на засіданні Собору єпископів були внесені зміни до чинного Статуту УПЦ, і, відповідно до цих нововведень, зразу проведено обрання нового Предстотеля Церкви.

Департамент роз’яснює наступне:

Відео дня

1. Зміни до діючих зареєстрованих статутів релігійних організацій вносяться відповідно до норм, прописаних у статуті релігійної організації. Зокрема статут Української православної церкви може бути змінений лише у  відповідності до пункту 7 розділу ІІ Собором УПЦ, та пунктом 9 розділу ІІІ Собором єпископів УПЦ.

 2. Внесені зміни, якщо вони не суперечать чинному законодавству України, реєструються у визначеному законом порядку у центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії (стаття 14 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»).

3. Лише після затвердження змін до статутів у державних органах влади, нові норми статуту вступають в силу.  

Депрелігій наголошує: Оскільки, відповідно до чинного статуту УПЦ, до 13 серпня 2014 року не може скликатися ні Собор УПЦ, ні Собор єпископів УПЦ, на яких можна було б внести зміни до діючого статуту УПЦ, то обрання 13 серпня 2014 року на Соборі єпископів УПЦ нового Предстоятеля УПЦ може відбутися лише на основі норм діючого статуту цієї релігійної організації.       

У Депрелігій сподіваються, що проведення такого відповідального Собору єпископів УПЦ і обрання нового Глави Церкви відбудеться без порушень чинного статуту релігійної організації і не викличе ні конфліктних ситуацій, ні ескалації напруженості в середовищі Української Православної Церкви. А також висловлюють сподівання, що єрархія УПЦ дійде злагоди й примирення, покаже приклад християнської і патріотичної відповідальності за долю народу України в умовах анексії Криму та війни проти України.