Україна повинна негайно розпочати випуск біометричних паспортів, щоб в разі запровадження Європейським Союзом безвізового режиму уникнути величезних черг і непорозумінь.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в Києві заявив директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

“Безвізовий режим надається тим країнам, у яких є біометричні паспорти. Сьогодні в Україні біометричних паспортів - нуль. Тому якщо Євросоюз раптово надасть Україні безвізовий режим, скористатися ним буде нікому”, - сказав Сушко.

Відео дня

За його словами, в Україні налічується приблизно 10 млн громадян, які мають закордонні паспорти, і тому, щоб усіх їх забезпечити біометричними паспортами, Україні знадобиться 5 років при нинішніх потужностях.

“Тому держава повинна негайно запустити випуск біопаспортів. Чим далі ми відкладатимемо початок їх видачі, тим буде гірше - ми отримаємо тисячні черги. Тому я сподіваюсь, що влітку поліграфкомбінат “Україна” почне їхній друк”, - сказав Сушко.

Говорячи про можливі строки запровадження для України безвізового режиму, експерт зазначив, що восени нашу країну відвідає експертна комісія, яка вивчатиме, як виконуються умови, щоб Україна могла отримати від ЄС безвізовий режим, після чого буде складено звіт. Він, за словами експерта, міститиме зауваження, але інший звіт та інша комісія буде навесні, після чого, скоріш за все, ближче до літніх відпусток, слід очікувати остаточне рішення щодо отримання Україною безвізового режиму для її громадян.

Також Сушко не виключив, що у зв`язку з останніми подіями на сході України європейські експерти вимагатимуть посилення укріплення кордонів, оскільки дуже важливим для надання безвізового режиму є те, наскільки громадяни України та іноземці спокійно себе почуватимуть на території України.

“Я сподіваюсь, що ці виклики, які є сьогодні на східних кордонах, вони стануть добрим уроком як треба і як не треба охороняти кордон”, - зазначив Сушко.

Як повідомляв УНІАН, 26 березня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що біометричні паспорти громадянам України почнуть видавати вже цього року.

”Ми плануємо впродовж цього року почати видавати біометричні паспорти. І сподіваємося на те, що наші європейські партнери після остаточного введення цих рішень прискорять процес безвізового режиму між Україною і ЄС”, - сказав він. 

Прем`єр того ж дня підписав відповідний нормативний акт, в якому затверджується форма паспорта з біометричними даними.