Уряд РФ вніс до Держдуми законопроект, що пом'якшує вимоги до реєстрації релігійних організацій, передає ИТАР-ТАСС. Йдеться, зокрема, про те, що місцевій релігійній організації, що не має централізованої структури, для реєстрації не доведеться підтверджувати факт існування протягом не менше 15 років.

Документ, текст якого розміщено в електронній базі даних Держдуми, спрямований на реалізацію рішення Європейського суду з прав людини, що набрало чинності 10 березня 2010 року. ЄСПЛ встановив, що прописане в російському законі «Про свободу совісті і про релігійні об'єднання» «правило 15 років» «не відповідає критерію необхідності в демократичному суспільстві, яке є однією з умов правомірного обмеження прав і свобод людини».

У зв'язку з цим уряд пропонує «скасувати обов'язок подавати для державної реєстрації створення місцевої релігійної організації, яка не має підтвердження про входження в централізовану релігійну організацію», документ, що свідчить про її існування «в якості релігійної групи протягом не менше 15 років». Скасування цього правила, впевнені в кабміні, «дозволить усунути перешкоду в отриманні статусу юридичної особи для представників нових релігійних течій ... за умови обов'язкового проведення стосовно таких релігійних організацій державної релігієзнавчої експертизи».

Відео дня

Крім того, законопроект передбачає зміну порядку повідомлення про створення релігійної групи: воно повинно надаватися в територіальний орган Мін'юсту (в даний час - також в органи місцевого самоврядування). На думку авторів законопроекту, це дозволить релігійнії групі, в тому числі, «скористатися правом безперешкодно без попереднього повідомлення органів виконавчої влади суб'єктів РФ або органів місцевого самоврядування проводити релігійні зібрання у будівлях, приміщеннях та інших місцях, спеціально наданих релігійній групі для цих цілей на підставі цивільно-правового договору».