З парламенту відкликано низку урядових законопроектів

З Верховної Ради відкликано низку суперечливих законопроектів попереднього Уряду, які різко критикувалися релігійною спільнотою України, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Насамперед, йдеться про законопроект № 2142, який передбачав внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» з метою ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Проти цього категорично виступила Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій. Глави Церков неодноразово переконували екс-президента Януковича відмовитись від такого рішення.

Також було відкликано законопроект № 2342 щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні. Релігійна спільнота та просімейні організації засудили цю ініціативу попереднього Уряду, вбачаючи в пропонованих змінах намір надати особливий правовий захист прихильникам одностатевих відносин.

Відео дня

Відкликання цих законопроектів не потребувало окремого рішення парламенту або нового складу Кабміну. Це обумовлено нормою статті 105 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», де передбачено автоматичне відкликання усіх урядових законопроектів, не прийнятих у першому читанні, у випадку припинення повноваження Кабінету Міністрів України як їх автора.

Нагадаємо, до порядку денного четвертої сесії Верховна Рада включила щонайменше 34 законопроекти, які стосуються державно-церковних відносин, свободи віросповідання та питань моралі.

Як повідомляв ІРС, одразу після свого призначення Голова Верховної Ради, в.о. Президента України Олександр Турчинов зустрівся з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій та запропонував главам конфесій співпрацювати у справі розв’язання актуальних соціальних проблем держави. “Відновити духовність, відновити віру – це якраз і означатиме відновити Україну”, – заявив тоді спікер парламенту.