Метехський міст у Тбілісі відтепер носитиме ім'я ста тисяч святих мучеників, повідомляє Грузія Онлайн. Таке рішення було прийнято наприкінці минулого тижня міським зборами Тбілісі - сакребуло. Ініціатива належить голові фракції "Грузинська мрія - Демократична Грузія" Зазе Габуния.

"Хочу сповістити громадськість, що в ознаменування історичної події, яка сталася в Тбілісі багато століть назад, Метехський міст названий ім'ям ста тисяч святих мучеників. Це правильний і гідний крок з метою обезсмертити одну з найважливіших сторінок нашого минулого і безпрецедентна історична подія", - зазначив Габуния.

Відео дня

Згідно грузинським хронікам, в 1227 р. султан Хорезмський Джалал-Ед-Дін напав на Грузію. У перший день бою на підступах до Тбілісі грузинське військо доблесно відбило атаку ворога, але в місті жили іноземці котрі вночі зрадницьки відкрили міську браму і впустили ворожі війська в місто.

Султан наказав зняти купол Сіонського храму і поставити замість нього власний трон. Потім, за наказом Джалал-Ед-Діна, з Сіонського храму винесли ікони Богородиці та Спасителя, поклали посеред мосту через річку Мткварі (Кура) і, пригнавши городян, наказали пройти по мосту, зневажаючи на святі ікони. Тим, хто відмовиться від християнства і опоганить святі ікони, обіцяли дарувати життя; тим хто не погоджувався на ці умови відсікали голови. Сто тисяч грузинів пожертвували життям заради поклоніння святим іконам. Сто тисяч відрубаних голів і обезголовлених тіл забрали хвилі Мткварі.

13 листопада Грузинська православна церква відзначає День пам'яті 100 тисяч мучеників, убитих хорезмійцями в Тбілісі. Патріарх Грузинський і паства опускають у води Мткварі квіткові вінки в пам'ять про вбитих мучеників.

Рravoslavie.ru