Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашизму.
Як передає кореспондент УНІАН, за закон, запропонований лідером КПУ Петром Симоненком і депутатом від КПУ Ігорем Алексєєвим, шляхом підняття рук проголосували 235 народних депутатів.

Цим законом Кримінальний кодекс доповнюється статтею 436-1 ”Публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму, пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та (або) розповсюдження матеріалів, у яких виправдовуються злочини фашистів і їхніх прибічників”.

Згідно з цієї статтею, публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму проти людяності, вчинених у роки Другої світової війни, зокрема злочинів, здійснених організацією “Вафен-СС”, підпорядкованими їй структурами, тими, хто боровся проти антигітлерівської коаліції та співробітничав з фашистськими окупантами, а також пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та (або) розповсюдження матеріалів, у яких виправдовуються злочини фашистів та їхніх прибічників, – карається штрафом від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Відео дня