На думку парламентського Комітету з питань науки і освіти пропозиція законодавчо закріпити партнерські засади взаємовідносин світських навчальних закладів і церкви (релігійних організацій) суперечить Конституції України. Про це йдеться у рішенні за результатами розгляду законопроекту № 3026. Комітет 19 грудня 2013 року вніс проект постанови про відхилення парламентом цієї законодавчої ініціативи, повідомляє ІРС.

Законопроект № 3026 пропонує внести зміни до законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», «Про вищу освіту», «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо законодавчого закріплення партнерських взаємовідносин церкви та відповідних навчальних закладів.

Зокрема, до Закону «Про загальну середню освіту» передбачено таке доповнення: “За бажанням батьків або осіб, які їх замінюють, загальноосвітній навчальний заклад може взаємодіяти на партнерських засадах з церквою (релігійними організаціями) в частині впровадження духовно-моральних цінностей у навчально-виховний процес з метою збереження та зміцнення духовного здоров’я дітей, забезпечення їх духовного розвитку, а також виховання підростаючих поколінь у дусі релігійної толерантності та міжконфесійної співпраці, відновлення духовності та моральності українського суспільства”.

Відео дня

Однак головний з розгляду цього проекту Комітет не підтримав ці зміни, посилаючись на положення статті 35 Конституції України.

“Конституційним положенням проголошено загальний принцип таких відносин, а саме відокремленість церкви і держави, у тому числі церкви і навчальних закладів”, – йдеться у висновку Комітету.