Реконструкцію столичного Подолу передбачається здійснити за три найближчих роки.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив журналістам голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов після розширеного засідання колегії КМДА, присвяченого проекту міської влади зі збереження та реабілітації історичного середовища на Подолі та Дніпровських схилах «Київ самобутній».

Як пояснив Попов, питання оновлення Подолу розглядається зараз з тим, щоб встигнути підготувати конкретні пропозиції по фінансуванню у проекті бюджету Києва на 2014 рік. 

“Ми хотіли б визначитись з перспективою та обсягами фінансування в 2014 році. Таким чином, я можу стверджувати, що наступний рік буде активним у частині реалізації. Це не можна зробити за один рік. Переконаний. І це залежить не тільки від влади і можливостей бюджету. Ми обговорювали питання залучення бізнесу до реалізації тих чи інших концепцій і дуже важливих в частині цього проекту. Тому, на мою думку, десь термін у три роки приблизно потрібно на реалізацію всього запланованого”, - сказав Попов.

Відео дня

На засіданні було презентовано концепцію реконструкції Подолу, яку представив головний архітектор Києва Сергій Целовальник. 

За його словами, до участі в розробці концепції були залучені, крім профільних департаментів КМДА і Подільської РДА, ряд громадських організацій, а також більше 10 музейних установ та Києво-Могилянська академія. Також було проведено соціологічне дослідження щодо думки киян, яким має бути Поділ. 

Як повідомив Целовальник, мінімальним завданням, яке перед реконструкцією є реабілітація історичного середовища на Подолі та створення привабливих умов для туристів та відпочинку киян, а це - створення переважно пішохідних зон, відкриття великої кількість закладів харчування, розважальних та інших закладів, що збільшують час перебування на цій території киян і гостей міста, відкриття музеїв тощо.

Водночас Целовальник зазначив, що існує закордонний досвід, коли такі проекти реалізуються при мінімальних бюджетних затратах шляхом надання певних преференцій інвесторам.
Зі свого боку, голова Подільської райдержадміністрації Сергій Крушановський наголосив на необхідності замінити старі інженерні мережі по всій території, яка охоплена планом реконструкції. 

Він також поінформував, що в ході роботи над концепцією відбулись зустрічі з жителями Подолу, було проведено громадське обговорення проекту реконструкції вулиці Сагайдачного та отримано підтримку громади. 

“Ми декілька раз збирали власників будівель, які є на території цієї вулиці. Там 4 державних, 2 комунальних і 23 приватних будинки. Зараз ми ведемо з ними у рамках проекту “Київ самобутній” перемовини, і хочу сказати, що капітальний ремонт фасадів чи поновлення фасадів у рамках цієї концепції вони вже погоджуються робити власним коштом”, - повідомив Крушановський. 

Також, за його словами, район дуже зацікавлений в реалізації проекту, оскілки в центральній частині є 39 аварійних будинків. “Долучити туди інвестора практично неможливо. У цих будинках прописано багато людей, сімей, а інвестору це не цікаво”, - пояснив Крушановський. Водночас у рамках загальної реалізації концепції, висловив він сподівання, вдасться вирішити цю проблему.