Президент України Віктор Янукович підписав указ «Про заходи щодо відзначення 400-річчя заснування Мгарського монастиря».

Як повідомили УНІАН у прес-службі Президента, указ підписано на підтримку ініціативи предстоятеля Української православної церкви митрополита Київського і всієї України Володимира.

Згідно з указом, Кабінету міністрів України разом із Полтавською обласною державною адміністрацією доручено опрацювати питання щодо здійснення протягом 2014-2019 років заходів зі збереження, ремонту, реставрації та реабілітації споруд та об`єктів, розташованих на території та землях Мгарського монастиря.

Відео дня

У свою чергу Міністерство культури України разом із Полтавською обласною державною адміністрацією зобов`язані організувати і провести урочисті заходи з нагоди 400-річчя заснування Мгарського монастиря.
Держкомтелерадіо має забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, присвячених 400-річчю заснування Мгарського монастиря.

*** Мгарський монастир було засновано в 1619 році митрополитом Ісаєю Коптським (тоді ігуменом Густинським і Підгорським). Цей монастир завжди відігравав провідну роль в духовному житті України. У 1622 році в стінах монастиря було створено братство, яке активно протистояло окатоличенню лівобережних українців.
На території монастиря поховані Константинопольський Патріарх Серафим, київський митрополит Йосиф, архієпископи: Тобольський-Амвросій (Келембет) і Полтавський-Мефодій Псковський.
Крім того, неподалік від монастиря, на його землях, знаходиться встановлений за ініціативи Українського фонду культури один із перших пам`ятників жертвам Голодомору «Курган скорботи». Також Указ Президента передбачає реставрацію та впорядкування цього пам`ятника, а також благоустрій прилеглої території.