Роскомнагляд, Федеральна служба з контролю за оборотом наркотиків і Росспоживнагляд затвердили єдиний список критеріїв, за якими веб-ресурси включатимуться до реєстру заборонених сайтів, передає Російська служба Бі-Бі-Сі.

Згідно із наказом, під заборону потрапляють непристойні сцени за участю неповнолітніх, інформація про виробництво й розповсюдження дитячої порнографії та її матеріали, що її виправдовують.

До забороненої інформації про наркотичні речовини віднесуть публікації, що дають уявлення про порядок приготування наркотиків, і матеріали, спрямовані на ”формування у цільової аудиторії позитивного образу осіб, які здійснюють виготовлення й використання” наркотиків.

Відео дня

Проте в наказі уточнюється, що заборона на виправдання наркотиків і дитячої порнографії не поширюється на художні твори, де це обумовлено жанром. 

До реєстру заборонених сайтів будуть включені й веб-сторінки про способи самогубств, а також містять заклики й аргументи на користь здійснення самогубства. Під забороною опиниться опис послідовності дій і результатів здійснення самогубства, якщо вони з`являються в контексті опису якогось способу накласти на себе руки.

Закон про позасудове закриття сайтів, які містять дитячу порнографію, відомості про способи виготовлення наркотиків або ж інформацію, що підштовхує до самогубства, набув чинності в Росії з 1 листопада 2012 року.
За рік Роскомнагляд отримав понад 70 тис. заявок від громадян, до реєстру заборонених сайтів було включено понад 14 тис. сторінок. 

Власник сайту, на якому державні відомства виявлять заборонену інформацію, зобов`язаний протягом трьох діб після отримання провайдером повідомлення про це видалити її. Якщо власник цього не робить, ще доба дається провайдеру на те, щоб обмежити доступ до сайту.

Критики закону про захист дітей від шкідливої інформації раніше вказували на відсутність чітких критеріїв, за якими визначаються матеріали, що порушують законодавство.

Вони також звертали увагу на те, що інтернет-провайдерам технічно дуже складно блокувати конкретну сторінку з протизаконною інформацією - простіше заблокувати весь сайт.

Через відсутність критеріїв забороненої інформації перший рік роботи реєстру супроводжувався численними скандалами й звинуваченнями в цензурі.

Практично відразу після запровадження реєстру, туди потрапила інтернет-енциклопедія ”Луркоморье” (Lurkmore). Тоді відомство виявило на кількох сторінках сайту інформацію, що кваліфікується як пропаганда наркотиків. 

До реєстру на якийсь час потрапили кілька статей про наркотичні речовини в російськомовній ”Вікіпедії”, що могло спричинити блокування всього ресурсу на території Росії. 

Крім цього, помилково блокувалися найбільший у світі відеохостинг YouTube і найпопулярніша соціальна мережа в Росії ”ВКонтакте”.