Набули чинності зміни до Податкового кодексу України, які передбачають можливість надання релігійним організаціям пільг зі сплати податку на об`єкти житлової нерухомості, що використовуються для їх статутної діяльності. 

Однак парламент віддав це на розсуд органів місцевого самоврядування, представники яких не рідко діють, виходячи з власних конфесійних уподобань, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Внесений до кодексу пункт 265.4.2 передбачає: “Міські, селищні та сільські ради можуть встановлювати додаткові пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями)”.

При цьому органи місцевого самоврядування зобов’язані до 1 лютого кожного року подавати до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості відомості стосовно наданих ними пільг.

Зазначені зміни були внесені згідно із Законом № 403-VII від 04.07.2013 року. 

Первісна редакція урядового законопроекту № 2405 не передбачала жодних пільг для релігійних організацій. Проте під час його підготовки до другого читання депутат Андрій Деркач (Партія регіонів) вніс відповідну поправку.

Нагадаємо, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій зверталась до парламентарів із проханням повністю вилучити релігійні організації з числа суб’єктів платників податків на житлову нерухомість. Представники конфесій пояснювали цю необхідність тим, що багато молитовних будинків, семінарських приміщень та монастирів мають статус житлових приміщень. 

Відповідний законопроект № 2895 було внесено до Верховної Ради у квітні 2013 року.