Православ`я пов`язало міцними спорідненими взаєминами Росію, Україну і Білорусь.
Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це Президент Росії Володимир Путін сказав на зустрічі з патріархом Кирилом і представниками помісних православних церков, які прибули до Москви для участі у святкуванні 1025-річчя Хрещення Русі.
«Для російської державності, для нашої національної самосвідомості православ`я стало духовною опорою, пов`язало міцними спорідненими взаєминами Росію, Україну і Білорусь. Символічно, що для спільного святкування 1025-річчя Хрещення Русі в трьох наших країнах було створено об`єднаний організаційний комітет на чолі з патріархом Московським і всієї Русі Кирилом», - сказав Путін.
Він наголосив, що прийняття християнства зумовило долю і цивілізаційний вибір Росії, стало вирішальним, поворотним моментом у церковній і світській історії Російської держави. Саме етичні основи православної віри багато в чому сформували національний характер і менталітет народів Росії, розкрили кращі творчі якості російського народу, допомогли Росії зайняти гідне місце в загальноєвропейській і світовій цивілізаціях, вважає Путін.
За його словами, торжества супроводжуються численними світськими і церковними акціями. Однією з таких подій, знаком духовної єдності православних народів стало принесення до Росії, до України і Білорусі християнської святині – хреста апостола Андрія Первозванного, нагадав Путін.
«Щира, тверда віра допомагала нашим предкам разом проходити через тяжкі випробування, долати випробування і перемагати. Такий досвід етичного вдосконалення, культурного, суспільно-політичного розвитку став невіддільною частиною спадщини східного християнства, поєднав міцними узами цілі народи, що належать до православної релігійної традиції», - сказав він.
Путін зазначив, що Росія зайняла в їхньому ряду гідне місце, відстоюючи справедливість, дбаючи про духовну цілісність православного світу, виступаючи за розвиток співпраці і зміцнення жвавого діалогу православних церков.
«Переконаний, що наша зустріч, ваш приїзд до столиці нашої держави всебічно служитимуть цим цілям», - додав він.
Президент РФ зазначив, що люди знов перебувають у пошуках етичних опор, і мільйони співгромадян бачать їх у релігії, довіряють мудрому пастирському слову Російської православної церкви. «Її подвижницьке, просвітницьке, соціальне служіння надзвичайно затребуване, а суспільний авторитет і миротворчі зусилля спрямовані на зміцнення порозуміння і стабільності, на відновлення історичних зв`язків між народами, з нашими співвітчизниками за кордоном», - сказав Путін.
У зустрічі взяли участь глави і вище духовенство всіх існуючих нині 15 православних церков, які об`єднують більш як 227 млн. віруючих: Константинопольської, Александрійської, Антиохійської, Єрусалимської, Російської, Грузинської, Сербської, Албанської, Румунської, Болгарської, Кіпрської, Польської, Чеських земель і Словаччини, Елладської, а також Православної церкви Америки.