Президент РФ Володимир Путін підписав Закон «Про внесення змін до статті 148 Кримінального кодексу Російської Федерації та окремих законодавчих актів Російської Федерації з метою протидії образі релігійних переконань і почуттів громадян».
Як повідомили УНІАН у прес-службі Кремля, закон прийнятий Держдумою 11 червня і схвалений Радою федерації 26 червня.
Документом вносяться зміни до статті про право на свободу совісті та віросповідань. Запроваджується відповідальність «за публічні дії, що виражають явну неповагу до суспільства і здійснені з метою образи релігійних почуттів віруючих»: штраф до 300 тис. рублів, обов`язкові роботи до 240 годин або примусові роботи на 1 рік, а також можливе позбавлення волі на той самий річний термін.
У разі, якщо людина ображає почуття віруючих у місцях релігійного шанування, богослужіння і проведення інших релігійних обрядів, її буде покарано трьома роками позбавлення волі. Крім того, як покарання можуть бути застосовані штрафи до 500 тис. рублів і виправні роботи.
Крім того, якщо злочин здійснено з використанням службового становища або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, покарання становитиме до року позбавлення волі разом з позбавленням права обіймати певні посади і займатися певною діяльністю протягом двох років.
Також посилюються санкції за незаконне перешкоджання діяльності релігійних організацій - з діючих 80 тис. рублів до 300 тис. рублів штрафу.