У Верховній Раді України 18 червня 2013 року зареєстровано законопроект № 2340а про внесення змін до деяких законів України щодо партнерських взаємовідносин держави і церкви.

Авторами ініціативи виступили Представник Президента України у парламенті Юрій Мірошниченко та голова Міжфракційного депутатського об`єднання «За сприяння свободі сумління» Ганна Герман, повідомляє ІРС.

Законопроект передбачає закріплення в низці законодавчих актів партнерської моделі взаємовідносин церкви (релігійних організацій) з державою при дотриманні принципу відокремлення та не втручання у справи один одного.

Відео дня

Пропонується внести зміни до статей 5 і 6 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», статті 9 Закону України «Про освіту», статті 11 Закону України «Про дошкільну освіту», статті 15 Закону України «Про позашкільну освіту», статей 5, 17, 29 Закону України «Про загальну середню освіту» та доповнити Закон України «Про вищу освіту» статтею 22-1.

“За бажанням батьків або осіб, які їх замінюють, загальноосвітній навчальний заклад може взаємодіяти на партнерських засадах з церквою (релігійними організаціями) в частині впровадження духовно-моральних цінностей у навчально-виховний процес з метою збереження та зміцнення духовного здоров’я дітей, забезпечення їх духовного розвитку, а також виховання підростаючих поколінь у дусі релігійної толерантності та міжконфесійної співпраці, відновлення духовності та моральності українського суспільства”, – зазначено у тексті проекту.

При цьому батьки або особи, які їх замінюють, мають право як ініціювати участь у виховному процесі представників церкви (релігійних організацій), так і приймати рішення щодо участі (неучасті) своєї дитини у конкретних заходах (відвідування занять тощо), що проводяться представниками церкви (релігійних організацій).

Зазначений законопроект попередньо був узгоджений з представниками конфесій, які увійшли до складу робочої групи разом із фахівцями парламенту та експертами. Свої пропозиції надали і члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій після розгляду цієї ініціативи 6 червня на засіданні Секретаріату ВРЦіРО.