В Україні склалася конструктивна взаємодія між державою і церквою в різних сферах суспільного життя. Про це на прес-конференції сказав голова Донецької обласної адміністрації Андрій Шишацький.

В Україні державна політика спрямована на створення сприятливих умов для діяльності всіх релігійних концесій. У державі забезпечуються рівні права і можливості для всіх релігійних організацій.

«Взаєморозуміння у відносинах держави і церкви важливе для цивілізованого суспільства. Тому за дорученням Президента Віктора Януковича з`явився ряд законодавчих ініціатив, які регулюють і вдосконалюють державно-церковні відносини. Така державна політика сприяє миру та злагоді у релігійному середовищі», - сказав Андрій Шишацький.

Відео дня

Зараз у рамках державно-церковного партнерства обговорюються механізми вирішення різних соціальних питань: надання церкві статусу юридичної особи, державного визнання дипломів і наукових ступенів випускників вищих духовних навчальних закладів, зрівнювання в соціальних правах студентів та викладачів духовних вузів зі студентами та викладачами світських вузів. Коли буде знайдено розумний компроміс, рішення будуть оформлені у вигляді законопроектів, і внесені на розгляд Верховної Ради.

Зокрема зараз влада наводить порядок у сфері передачі релігійним організаціям культових споруд.

На прес-конференції глава регіону зазначив, що 26 липня відзначатиметься 1025-річчя хрещення Русі. У контексті підготовки до цієї дати будуть проводитися роботи з реконструкції історичних та архітектурних пам`яток, церков, установки пам`ятних знаків. Такі роботи, за словами губернатора, будуть проводитися за рахунок меценатів.

Прологом святкування 1025-річчя хрещення Русі в Донецькій області стануть заходи, присвячені Дню Слов`янської культури та писемності, які пройдуть 24 травня в Центрі слов`янської культури.

Donbass-info